Guvernul Marii Britanii ia măsuri de stopare a creşterii incidenţei tuberculozei

Guvernul britanic a lansat un plan de acţiune pentru coborârea pragului de creştere cu 25% a cazurilor de tuberculoză semnalate în Anglia în ultimul deceniu. O serie de măsuri se adresează grupurilor cu risc crescut, cum ar fi oamenii străzii, prizonierii, dependenţii de droguri şi cei sosiţi recent din ţări cu prevalenţă ridicată a bolii.

Inspectorul şef medical, Liam Donaldson, a anunţat o gamă de măsuri care include noile reţele clinice pentru tuberculoză, alături de cele de oncologie; coordonatorii de caz pentru fiecare pacient cu tuberculoză; o mai largă acoperire a vaccinării copiilor din grupurile cu risc crescut.

Acţiunea se va axa pe tehnicile moderne de rezolvare a bolii, pe un screening mai rapid şi eficient, cum este, de pildă, metoda de determinare a ADN-ului bacterian prin amprente genetice, pentru a depista răspândirea tuberculozei în comunităţi.

Guvernul şi-a propus să cheltuiască peste 400 000 L (720 000 $; 580 000 ¤) pe aparatură radiologică digitală ce permite efectuarea rapidă de radiografii cu iradiere redusă.

Profesorul Donaldson a afirmat, însă, şi faptul că se impune "o revenire la elementele de bază", pentru a elimina tuberculoza, care este în creştere, în Anglia, din 1987, şi care răpeşte, în prezent, 350 de vieţi pe an. El a menţionat că eforturile serviciilor de sănătate publică nu au fost semnificative la nivelul întregii ţări şi că prea mulţi specialişti au crezut că tuberculoza a dispărut în Marea Britanie.

UK government acts to curb rise in tuberculosis

BMJ 2004;329:877

Rebecca Coombes London

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: