Cu respect, profesore, dar Prinţul de Wales nu a greşit prea mult

Către EDITOR - Scrisoarea deschisă a lui Baum critică terapiile alternative neverificate, pe care le-a susţinut Prinţul Charles.1

De ce este hrana considerată o alternativă? Poate că 13 pahare cu suc de morcovi şi clismele cu cofeină nu au încă o bază ştiinţifică, dar folosirea alimentelor ca remediu în bolile cronice o are.

Tatăl meu lucrează la un produs pe bază de fructe, conform propriilor sale teorii legate de carcinogeneză. Desigur, însă, el nu poate pretinde că preparatul său distruge celulele canceroase, pentru că este vorba despre un supliment alimentar, care nu este nicidecum perceput ca un produs medicamentos.

Baum este de părere că afirmaţiile unor personalităţi marcante, referitoare la domenii în care nu sunt calificate, nu aduc nimănui vreun serviciu, dar oamenii mor, şi-atunci, nu este, oare, benefic schimbul de idei, fie ele şi nedovedite? Baum însuşi a criticat medicina clasică; prin urmare, de ce n-ar putea fi de acord că aşa-numitele terapii alternative ar putea avea o şansă, alături de aşa-zisele terapii clasice? Organismul e creat pentru a metaboliza compuşi naturali, nu medicamente sintetice, aşa că de ce nu ar putea avea şi natura un rol, chiar şi într-o manieră complementară?

Sunt de părere că Prinţul de Wales doreşte să fie de ajutor. El este preşedintele Foundation for Integrated Health şi un promotor al remediilor. Este un vizionar care acceptă schimbarea şi şansa în speranţa de-a salva vieţi.

Pacienţii suferinzi de cancer respectă afirmaţiile lui Baum iar el ar trebui să respecte munca altora care pot să-şi dovedească observaţiile.

Conflict de interese: Tatăl lui BKP este profesorul Gerry Potter, specialist oncolog la Leicester De Monfort University.

With respect, professor, the Prince of Wales is not so wrong

BMJ 2004;329:858-9

University of Nottingham Asda Hulme, South Manchester M15
Bobby K Potter student in politics (ldyxrkp@nottingham.ac.uk)

Bibliografie

1 Baum M. An open letter to the Prince of Wales: with respect, your highness, you've got it wrong. BMJ 2004;329: 118. (10 July.)

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: