NICE stabileşte conduita în hipertensiune

În cel mai recent ghid referitor la diagnosticul şi conduita în îngrijirea primară a hipertensiunii esenţiale la adulţi, National Institute for Clinical Excellence (NICE - Institutul Naţional pentru Excelenţă Clinică) recomandă folosirea terapiei combinate în tratamentul acesteia.

Se recomandă ca, la început, pacienţii să primească un singur medicament antihipertensiv şi dacă, astfel, tensiunea nu este ţinută sub control în mod adecvat, ar fi bine să i se sisteze administrarea şi să fie prescris un antihipertensiv dintr-o altă clasă.

După analizarea datelor existente, ghidurile recomandă, însă, în prezent, administrarea unei combinaţii de medicamente antihipertensive. Tratamentul ar trebui început cu o doză redusă de diuretic tiazidic. Este necesar ca b-blocantele să fie adăugate ca o a doua linie de tratament, iar al treilea medicament să fie un blocant al canalelor de calciu de tipul dihidropiridinei. La pacienţii ce prezintă risc crescut de debut al unui diabet, a doua linie de tratament ar trebui să fie un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei, un b-blocant urmând a fi adăugat ca o a patra linie terapeutică.

Dr. Wendy Ross, medic generalist şi membru al grupului de elaborare a ghidului, a afirmat: "Tratarea hipertensiunii reprezintă pâinea medicilor generalişti. Ei ar trebui să acorde atenţie acestui ghid deoarece NICE a analizat riguros cele mai concludente dintre datele disponibile pentru a crea actualul standard de aur. Nu pornim de la început, ci dorim să îmbunătăţim rigurozitatea diagnosticului şi calitatea îngrijirii pacienţilor cu hipertensiune."

Ea a indicat potenţialele beneficii: "Un control mai bun va duce la scăderea numărului de accidente vasculare cerebrale şi infarcte de miocard. Şi, chiar dacă s-ar putea ca, la început, să vi se pară că veţi avea responsabilităţi în plus, ca medici generalişti, veţi vedea că, pe termen lung, veţi avea o încărcătură mai mică."

În plus, generaliştii sunt sfătuiţi să evalueze riscul cardiovascular la pacienţii care au o tensiune arterială constantă de minimum 140/90 mm Hg. Testele ar trebui să includă analiza urinei, teste de sânge şi o electrocardiogramă cu 12 electrozi.

Tratamentul este indicat pacienţilor cu tensiunea arterială de 160/100 mm Hg sau mai mult, dar şi celor cu risc cardiovascular de cel puţin 20%.

"Scopul ghidului este de a reduce morbiditatea şi mortalitatea prin boli cardiovasculare de tipul accidentului vascular cerebral, insuficienţei renale cronice şi afecţiunilor coronariene, pentru care hipertensiunea reprezintă un factor de risc semnificativ", a afirmat Andrew Dillon, preşedintele executiv al NICE.

Recomandările privind hipertensiunea arterială sunt disponibile pe http://www.nice.org.uk/

NICE sets out guidelines for hypertension

BMJ 2004;329:15

Karen Hebert London

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Oana Darabă
Autor: