Alinarea spirituală

Mitologia hindusă m-a fascinat încă din copilărie. De obicei, serile erau monotone, fiindcă pe atunci nu aveam televizor. Într-o seară, însă, am ascultat povestirile din mitologia hindusă, istorisite nepoţilor de o mătuşă a mea, şi am rămas fascinat de ele.

Până la vârsta de şase ani, cunoşteam toată Bhagavatha, povestea lui Krishna, istoria încarnării zeului hindus Vishnu. Când am împlinit şapte ani, tatăl meu mi-a cumpărat o versiune prescurtată din Mahabharatha, una dintre marile epopei ale mitologiei hinduse. Am citit întreaga carte în doar câteva zile. Am fost intrigat şi încântat de toate povestirile, dar una dintre ele m-a impresionat în mod deosebit.

Este povestea fetei unui pescar. Era foarte frumoasă, dar, din nefericire, mirosea a peşte. Într-o zi, a venit un înţelept şi s-a îndrăgostit de ea. În timpul scurtei lor aventuri, înţeleptul a binecuvântat-o, scăpând-o de mirosul neplăcut.

După mulţi ani, citind tratatul de pediatrie al lui Nelson, am dat peste afecţiunea denumită trimetilaminurie. Afecţiunea este provocată de o deficienţă a enzimei hepatice trimetilamin oxidază, care se formează în intestin, din colina originară din ouă, ficat şi nuci, precum şi din oxidul trimetilaminic, din peşte. Enzima transformă trimetilamina în oxidul ei, care este lipsit de miros. În absenţa enzimei, trimetilamina se acumulează în organism şi este excretată prin urină. Oamenii care suferă de o astfel de afecţiune emană un miros de peşte stricat. Tratamentul constă doar în recomandarea adoptării unei diete fără alimentele care constituie o sursă de trimetilamină. Evident, înţeleptul din povestea noastră cunoştea afecţiunea şi tratamentul ei.

Până atunci, nu privisem niciodată miturile hinduse cu ochii unui medic. Ele reprezentaseră pentru mine doar însufleţiri ale imaginaţiei, nu povestiri adevărate. Aşa că am încercat să le găsesc, acum, o semnificaţie medicală. Am întâlnit, în Mahabharatha, multe alte exemple, cum ar fi tratamentul sterilităţii, determinarea sarcinilor tubare, chirurgia intrauterină şi chiar resuscitarea neonatală, dar povestea fetei cu trimetilaminurie rămâne preferata mea.

Hindu mythology and medicine

BMJ 2004;328:819

R Raveendra Varma pediatru Mother Hospital, Trissur, India

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Raluca Mihăescu
Autor: