Reducerea incidenţei internărilor pentru infarct miocardic, asociată cu interzicerea fumatului în locuri publice: studiu efectuat înainte şi după aplicarea legii

Rezumat

Obiective: Să stabilim dacă s-a modificat numărul de internări pentru infarct miocardic ulterior aprobării şi aplicării legii care interzice fumatul în locuri publice şi la locul de muncă.

Material şi metodă: Analiza internărilor din decembrie 1997 până în noiembrie 2003, cu ajutorul analizei Poisson.

Loc de desfăşurare: Helena, Montana, o comunitate izolată geografic, cu un singur spital, la care sunt arondaţi 68 140 de locuitori.

Participanţi: Toţi pacienţii internaţi pentru infarct miocardic.

Principalii parametri urmăriţi: Numărul de internări lunare pentru infarct miocardic acut, în rândul locuitorilor din Helena şi din împrejurimi.

Rezultate: Pe perioada celor şase luni în care a fost pusă în aplicare legea, frecvenţa internărilor a scăzut semnificativ (-16 internări, interval de încredere 95% între - 31,7 şi - 0,3), de la o medie de 40 de internări în aceeaşi perioadă a anului precedent, înainte şi după apariţia legii, la 24 de spitalizări în intervalul în care legea a fost pusă efectiv în aplicare. În aceeaşi perioadă, s-a înregistrat o creştere nesemnificativă, de 5,6 (între - 5,2 şi 16,4), a cazurilor de internare a pacienţilor din afara oraşului Helena, de la 12,4 înainte şi după apariţia legii, la 18, pe perioada în care legea era în vigoare.

Concluzii: Legile ce interzic fumat la locul de muncă şi în locuri publice pot avea efecte asupra morbidităţii cardiovasculare.

Reduced incidence of admissions for myocardial infarction associated with public smoking ban: before and after study

BMJ 2004;328:977-83

HealthCare Quality Performance Council, St Peter's Community Hospital, 2475 Broadway, Helena, Montana 59601, USA
Richard P Sargent
attending physican
Robert M Shepard attending physican
Division of Cardiology, Department of Medicine, University of California, San Francisco, CA 94143-1390, USA
Stanton A Glantz professor of medicine
Correspondence to: S Glantz glantz@medicine.ucsf.edu

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: