Agresorii bolnavi mental sunt ţinuţi în închisoare nejustificat

Miniştrii britanici au fost informaţi, la începutul lunii mai, despre necesitatea adoptării unor măsuri guvernamentale care să garanteze că autorităţile judecătoreşti vor trimite agresorii bolnavi mental în spitale adecvate sau în alte unităţi de tratament, pentru a stopa criza produsă de prezenţa respectivilor bolnavi mentali în închisori.

Apelul a fost făcut la o conferinţă asupra problemelor de sănătate mentală a prizonierilor de sex masculin, susţinută, la Londra, de către Prison Reform Trust şi instituţia de caritate Mind, la care au participat liderul departamentului penitenciarelor, Paul Goggins, şi inspectorul şef al închisorilor, Ann Owers.

Conferinţa a prezentat modul în care personalul din închisori, care nu este instruit în domeniul bolilor mentale, se străduieşte să facă faţă numărului mare de bărbaţi cu probleme de sănătate mentală.

Conform reprezentanţilor instituţiei Mind, aproximativ două treimi dintre cei peste 70 000 de bărbaţi adulţi, aflaţi în închisorile din Anglia şi Ţara Galilor, au un diagnostic de tulburare de personalitate şi două cincimi prezintă simptome ale cel puţin unei tulburări nevrotice, cum ar fi depresia, anxietatea şi fobia. În populaţia generală, sub o cincime dintre bărbaţi sunt afectaţi de aceste boli.

În plus, deţinuţii au o rată ridicată de probleme de sănătate mentală severe, cum ar fi schizofrenia sau tulburările halucinatorii - aproape 10%, comparativ cu sub 1%, în populaţia generală.

Reprezentanţii Ministerului de Interne au făcut cunoscut faptul că mii de puşcăriaşi ar trebui transferaţi imediat în instituţii psihiatrice cu un grad ridicat de siguranţă.

Directorul pentru politici de la Mind, Sophie Corlett, a afirmat că "dacă nu eşti extrem de bolnav, nu primeşti nimic. Există, într-o oarecare măsură, un fond aproape permanent de lipsă a îngrijirii, deoarece îngrijirea sănătăţii mentale în comunitate este deficitară: atunci când se află în închisoare, ei (puşcăriaşii) nu sunt trataţi adecvat, iar odată eliberaţi, programele de reintegrare socială şi urmărire sunt şi ele de slabă calitate."

Instituţiile de caritate au făcut apel la NHS şi la conducerile închisorilor pentru a-şi orienta atenţia asupra administrării precoce a intervenţiilor şi asupra accesibilităţii facilităţilor corespunzătoare îngrijirii sănătăţii mentale. Ele au mai solicitat:

· Creşterea numărului de programe ale instanţelor judecătoreşti din ţară, care să favorizeze trimiterea agresorilor cu boli acute ori cu risc de suicid în spitale sau la tratament

· Încurajarea instanţelor judecătoreşti ca, în privinţa bărbaţilor cu probleme mentale şi care au comis delicte minore, să practice alte modalităţi punitive decât detenţia în închisoare

· Respectarea, de către serviciile penitenciarelor, a standardelor, politicilor, protocoalelor şi scopurilor NHS, mai ales în privinţa personalului

· Furnizarea serviciilor de îngrijire a sănătăţii mentale în închisori să fie monitorizată de o agenţie independentă.

Ambele organizaţii au recunoscut faptul că trecerea responsabilităţii pentru sănătatea în închisori din sarcina Ministerului de Interne în cea a Departamentului de Sănătate a îmbunătăţit situaţia şi că orientarea spre nivelul trusturilor de îngrijire primară se arată a fi benefică.

În cadrul conferinţei, programată la data intrării BMJ sub tipar, era aşteptată declaraţia domnului Goggins, care să susţină că Ministerul de Interne a şi transpus în practică multe dintre solicitările menţionate.

Mentally ill offenders are being wrongly held in prisons

BMJ 2004;328:1095

Paul Stephenson Londra

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: