În cadrul reformelor din sănătate, jumătate dintre medicii din Rusia se confruntă cu concedierile

Rusia este pe cale să realizeze o reformă structurală a şubredului sistem de îngrijire a sănătăţii din era sovietică, care ar putea duce, la scară naţională, la concedierea a jumătate din doctori.

Nereformate serios după colapsul URSS, din 1991, serviciile medicale ruseşti se confruntă, în prezent, cu un grav deficit de fonduri şi, conform opiniei experţilor occidentali, sunt şi supraîncărcate cu personal.

Chiar dacă e universală şi, teoretic, furnizată gratuit, îngrijirea sănătăţii are o calitate extrem de slabă, mulţi ruşi fiind obligaţi să plătească "la negru" pentru a obţine medicamentele sau tratamentele dorite.

Un proiect de lege elaborat de guvernul lui Vladimir Putin îşi propune să schimbe actuala stare de fapt, încercând să elimine obsesia sovietică legată de norma de pacienţi şi orientând accentul pe calitatea tratamentului.

Proiectul este doar într-un stadiu incipient şi va fi, probabil, amendat pe scară largă în cadrul dumei de stat (parlamentul rus), însă există şansa menţinerii principalelor lui elemente, care sunt extrem de radicale.

Media din Rusia pretinde că, dacă proiectul va fi adoptat, în următorii câţiva ani vor fi concediaţi 300 000 de medici şi angajaţi din sectorul sanitar (aproape jumătate din totalul actual), iar numărul de spitale va scădea.

Legislaţia mai prevede, în următorul deceniu, diminuarea cu o treime a celor 1,6 milioane de paturi de spital şi desfiinţarea a zeci de mii de posturi locale de specialişti. Ideea este să se reducă numărul de specialişti şi, astfel, să se încurajeze practicarea medicinii generale de către mai mulţi doctori.

Guvernul îşi propune, de asemenea, ca medicii să crească exigenţa criteriilor de spitalizare a pacienţilor şi să accelereze ritmul internărilor şi externărilor.

Prin desfiinţarea micilor cabinete locale în favoarea unor centre de servicii ambulatorii complexe, organizate în unităţi medicale mai mari, cel mai serios afectate vor fi zonele rurale ale Rusiei.

Unii medici ruşi au criticat caracterul prea vag al proiectului de lege, afirmând că este "haotic şi fără scopuri clare."

Vladimir Putin doreşte să reformeze birocraţia puternică din sistemul rus de îngrijire a sănătăţii
 

Half of Russia's doctors face sack in healthcare reforms

BMJ 2004;328:1092

Andrew Osborn Moscova

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: