Ziua Mondială fără Tutun 2004, la Iaşi

Statele membre ale OMS au iniţiat, în 1987, Ziua Internaţională fără Fumat, pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra pericolelor consumului de tutun.

De atunci, în fiecare an, în ultima zi a lunii mai se organizează ample manifestări dedicate unei tematici diverse, precum: "Locuri de muncă fără tutun" (1992), "Tutunul costă mai mult decât crezi" (1995), "Sport şi artă fără tutun" (1996), "Tutunul ucide, nu te lăsa înşelat" (2000), "Fumatul pasiv ucide" (2001), "Filme şi modă fără fumat" (2003).

Motto-ul pentru 31 mai 2004 a fost "Tutunul şi sărăcia - un cerc vicios".

Materialele informative, precum şi manifestările prilejuite de această zi au încercat să demonstreze modul în care obiceiul fumatului favorizează sau agravează sărăcia, acolo unde există deja o populaţie defavorizată. Acest lucru se realizează prin cheltuirea veniturilor, de cele mai multe ori şi aşa insuficiente, pe ţigări sau alte produse din tutun, în loc să acopere necesităţile curente (alimente, medicamente etc.).

Se ştie că mai bine de două treimi dintre fumătorii de pe glob trăiesc în ţările subdezvoltate, care se confruntă cu diverse probleme cu un impact profund asupra stării de sănătate a populaţiei: lipsa surselor de apă salubră, malnutriţia, inaccesibilitatea la serviciile medicale moderne, bolile infecţioase şi parazitare grave etc. Prin adăugarea prejudiciilor produse de fumat, respectiva populaţie va deveni şi mai tarată, iar morbiditatea şi mortalitatea prin tabagism vor contribui la scăderea calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă.

Situaţia este cu atât mai grea cu cât vârsta la care începe fumatul este mai mică şi, din păcate, fenomenul este frecvent tocmai în ţările sărace, unde copii de 8-10 ani devin, rapid, fumători curenţi. Un fapt mai mult decât condamnabil: statisticile tabagismului din China sau Bangladesh relevă că peste jumătate din veniturile unor familii în care există un fumător sunt destinate tutunului, în detrimentul laptelui sau al altor alimente esenţiale.

La Iaşi, Direcţia de Sănătate Publică a dedicat o paletă bogată de acţiuni zilei de 31 mai: marşul nefumătorilor, devenit tradiţional în fiecare an; expoziţia de desene cu premii a copiilor, desfăşurată pe esplanada din faţa Palatului Culturii; o conferinţă de presă la care s-a prezentat un studiu despre situaţia fumatului la personalul medical. Au fost expuse un banner cu motto-ul "Tutunul şi sărăcia", în zona Copou, şi alte trei panouri în aer liber, în zonele centrale ale oraşului, conţinând mesaje pentru sănătate. Un audio-clip va fi difuzat, periodic, la postul de radio local Radio Iaşi.

Ca în fiecare an, celebrarea Zilei Internaţionale fără Tutun s-a bucurat de o largă participare: peste 400 de elevi de la şcolile ieşene, profesori, studenţi, personal medical şi reprezentanţi ai societăţii civile. Aceştia au reuşit să atragă simpatia ieşenilor, care au aderat în număr mare la marşul nefumătorilor, însoţindu-i pe străzile oraşului.

 

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: