Un pacient memorabil - Alinarea spirituală

În calitatea noastră de profesionişti în domeniul îngrijirii sănătăţii, suntem permanent angrenaţi în procesul complex al luării de decizii cu privire la consimţământul dat de pacient.

Pe când lucram ca voluntar, într-un spital tibetan din nordul Indiei, am avut de-a face cu un exemplu neobişnuit de obţinere dificilă a consimţământului.

Un călugăr vârstnic s-a prezentat cu o durere toracică dorsală, pătrunzătoare, instalată brusc, şi cu dispnee. Radiografia toracică a relevat un pneumotorax extins care, însă, a recidivat a doua zi după o aspirare reuşită. Am analizat necesitatea instalării unui drenaj toracic, dar călugărul a refuzat să-şi dea consimţământul, deoarece, simţind că i se apropia sfârşitul, nu dorea să i se aplice nici un fel de procedură invazivă.

După ce s-a mai discutat cu el, a acceptat ideea de-a i se administra tratamentul propus cu condiţia obţinerii unei "preziceri" de la Sanctitatea-sa Dalai Lama. Este un obicei local al tibetanilor de-a cere, din când în când, ajutor şi îndrumare din partea liderilor spirituali. În consecinţă, pacientul a rămas în starea de disfuncţie respiratorie, timp în care a fost expediată prin poştă o solicitare a prezicerii. Aceasta a fost obţinută zece ore mai târziu şi un tub de dren a fost inserat fără nici o complicaţie.

A fost un exemplu neobişnuit de consimţământ prin împuternicire, care evidenţiază faptul că, atunci când este nevoie de obţinerea consimţământului unui pacient, trebuie avute în vedere credinţele lui culturale şi spirituale.

Mulţumiri spitalului tibetan Delek, Dharamsala, nordul Indiei.

A memorable patient
Spiritual relief

BMJ 2004;328:815

Sarah Hull medic generalist Londra

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Raluca Mihăescu
Autor: