Trombo-Embolia Venoasă, din nou în atenţia specialiştilor

Trombo-Embolia Venoasă (TEV) este o boală frecventă ce afectează, anual, la nivel mondial, peste cinci milioane de oameni, dintre care 30% mor în primele 30 de zile de la producerea evenimentului. Plasată pe locul III în ierarhia celor mai răspândite boli vasculare (o depăşesc doar infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral), TEV reprezintă o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate.

Supranumită şi ucigaşul silenţios, TEV poate determina blocarea circulaţiei sângelui fie la nivelul venelor situate profund (tromboza venoasă profundă, TVP), fie în plămâni (embolia pulmonară, EP); TVP poate duce, în timp, la invaliditate prin ulceraţie şi durere cronică la nivelul membrelor inferioare, afecţiune extrem de greu de tratat; EP este complicaţia cea mai gravă, fiind principala cauză a decesului pentru cei care au suferit un accident tromboembolic (unul din cinci pacienţi cu TEV moare prin EP).

Riscul de producere a TEV este mare la cei care au suferit intervenţii chirurgicale, mai ales în ortopedie, la cei cu fracturi imobilizate în aparat gipsat, precum şi la cei imobilizaţi la pat pe o perioadă de timp îndelungată. Cu toate că pune în pericol viaţa oamenilor, TEV rămâne, de multe ori, nerecunoscută şi netratată, pentru că, în majoritatea cazurilor (80%), se manifestă după externarea din spital, direct prin apariţia complicaţiilor. Reducerea incidenţei accidentelor tromboembolice se poate face doar prin recunoaşterea pacienţilor cu risc şi prin utilizarea curentă a măsurilor de profilaxie sigure şi eficiente.

O deosebit de interesantă dezbatere pe tema TEV a avut loc, pe 14 mai a.c., la Eforie Nord, în cadrul unei reuniuni ştiinţifice la care au participat circa 800 de specialişti în domeniile anesteziei şi terapiei intensive, chirurgiei generale, ortopediei şi medicinii interne. În cadrul manifestării, prezidate de prof. dr. Dan Tulbure, Preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, şi de prof. dr. Meyer-Michel Samama, Profesor Emerit la Universitatea de Medicină din Paris (Franţa), au susţinut lucrări specialişti renumiţi din România şi din străinătate, printre care prof. dr. Eduard Apetrei, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, prof. dr. Franco Piovella (Universitatea de Medicină din Pavia, Italia), prof. dr. Geza Sas (Spitalul Szent Rokus, Budapesta, Ungaria).

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: