Organizaţie medicală caritabilă critică lipsurile DOTS în managementul tuberculozei

Organizaţia medicală caritabilă Médecins Sans Frontieres (MSF) a avertizat că multe persoane cu tuberculoză activă sunt private de o terapie eficientă datorită instrumentelor diagnostice depăşite şi lipsurilor tratamentului direct observat de scurtă durată (DOTS).

Într-un raport emis, recent, la întrunirea forumului partenerilor Stop TB, de la New Delhi, organizaţia umanitară medicală a solicitat guvernelor ţărilor participante şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să-şi intensifice studiile în direcţia descoperirii de noi medicamente şi instrumente diagnostice pentru tuberculoză, în scopul înlăturării deficienţelor programelor DOTS.

În raportul MSF se arăta că descoperirea cazurilor care se pretează la administrarea DOTS se bazează pe analiza microscopică a frotiului de spută, dar testul detectează doar 48% dintre persoanele cu tuberculoză. Documentul evidenţia şi faptul că analiza microscopică a frotiului a dat rezultate la mai puţin de 38% dintre cei infectaţi cu HIV, care aveau şi tuberculoză. Rata de detecţie la copiii cu tuberculoză pulmonară a fost de numai 5%, micii pacienţi nefiind capabili să expectoreze o cantitate de spută suficientă pentru proba necesară realizării unui frotiu.

Doctorul Rowan Gillies, preşedintele MSF, afirma: "Ne bazăm pe un instrument al secolului 19 care nu detectează tuberculoza pediatrică, extra pulmonară sau cu frotiu din spută negativ. Persoanele care intră într-un program DOTS condus adecvat au o evoluţie bună; problema este că DOTS exclude mulţi oameni cu tuberculoză activă."

The 2004 Global Tuberculosis Control Report (Raportul pentru Controlul Mondial al Tuberculozei pe 2004), publicat, recent, de OMS, admite că este puţin probabil ca ţintele pentru controlul tuberculozei să fie atinse fără un program de detecţie şi de tratament.

Rata curentă de descoperire a cazurilor infecţioase a fost de 37% şi s-a stabilit ca, până în 2005, să se detecteze 70% din totalitatea cazurilor infecţioase. Raportul OMS estima că, anual, existau 8,8 milioane de cazuri noi, dintre care 3,9 milioane cazuri infecţioase. S-a subliniat că programele DOTS tratează, la ora actuală, trei milioane de pacienţi cu tuberculoză pe an, ceea ce reprezintă o creştere de peste un milion faţă de acum doi ani.

Raportul MSF recunoaşte că programele DOTS au obţinut o rată mai mare de succes al tratamentului (82%) faţă de terapia fără DOTS (67%). Se afirmă, însă, că a fost dificilă implementarea DOTS în instituţiile medicale stabile. Doctorul Leopold Blanc, coordonator OMS pentru strategia şi controlul tuberculozei, a consimţit că DOTS a fost mai eficient în comunitate decât în spitale. "Se pare că multor spitale le lipsesc mecanismele de urmărire a pacienţilor şi de garantare a siguranţei că aceştia îşi iau medicamentele prescrise," a afirmat el.

În raportul MSF se menţionează că structura şi funcţionarea de bază ale programelor DOTS nu au fost dovedite prin studii clinice controlate mari şi nu au o bază empirică largă. Se afirmă că procesul ştiinţific normal de examinare amănunţită a principiilor DOTS "a fost întrerupt prin lansarea sa ca o marcă promovată de OMS". Dat fiind interesul DOTS cu precădere asupra detectării pacienţilor cu spută pozitivă, au fost formulate şi temeri legate de un sistem ce pare a acorda mai multă importanţă sănătăţii publice faţă de drepturile individuale ale pacienţilor.

La începutul acestui an, medicii dintr-un centru DOTS guvernamental, din India, au consemnat, în cadrul unui studiu efectuat pe un lot de 112 pacienţi, o rată de vindecare de 70%, mai mică decât rata medie naţională de vindecare (de 80%) (Postgraduate Medical Journal 2004;80:97-100). Rata mai mică de vindecare denotă, probabil, faptul că o microscopie adecvată poate detecta mai corect eşecul sau că ratele de vindecare declarate de programele naţionale sunt inexacte, a afirmat Jyotsna Joshi, directorul departamentului de pneumologie al Topiwala National Medical College din Mumbai, India, unde a fost realizat studiul.

Delegaţii prezenţi la întâlnirea forumului partenerilor Stop TB au susţinut apelul MSF pentru identificarea de noi teste menite a îmbunătăţi diagnosticul şi de medicamente eficiente, pentru scurtarea duratei de tratament al tuberculozei. "Dar acestea sunt scopuri pe termen lung; DOTS este cea mai bună strategie pentru moment," a declarat dr. Bobby John, directorul Massive Effort India, o agenţie neguvernamentală.

Un pacient aşteaptă să primească o injecţie, la centrul DOTS al Lok Nayak Hospital, New Delhi. La copii, rata de detectare a cazurilor, în cadrul programelor DOTS, poate fi foarte scăzută, chiar de 5%
 

Running Out of Breath? TB Care in the 21st Century poate fi găsit la
http://www.msf.org/source/annual/%20tbday/2004/TBDay2004report.doc
The 2004 Global Tuberculosis Control Report poate fi găsit la http://www.who.int/tb/publication/%20global-report/2004/en

Medical charity criticises shortcomings of DOTS in management of tuberculosis

BMJ 2004;328:784

Ganapati Mudur New Delhi

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Raluca Mihăescu
Autor: