O nouă modalitate de abordare terapeutică a riscului cardiovascular

Compania farmaceutică Sanofi-Synthelabo a descoperit, recent, primul agent dintr-o nouă clasă de medicamente, denumită antagonişti de receptori CB1 (CB1As).

Studiul efectelor lui asupra a doi factori primari de risc pentru bolile cardiovasculare (obezitatea şi fumatul) a relevat faptul că noul produs acţionează prin blocarea selectivă a receptorilor CB1 din sistemul endocanabinoid (sistemul EC), considerat a juca un rol important în aportul alimentar, în consumul energetic, precum şi în dependenţa de tutun. Localizaţi în creier şi în unele ţesuturi periferice ale organismului, cum ar fi ţesutul adipos (celulele grase), receptorii CB1 sunt implicaţi în metabolismul lipidic şi în cel glucidic. Prin influenţa centrală şi prin cea periferică, sistemul EC contribuie la reglarea aportului alimentar, a echilibrului energetic şi a răspunsului organismului la consumul de tutun.

Suprastimularea sistemului EC este asociată cu un consum alimentar exagerat, un câştig ponderal în obezitate, precum şi cu consumul cronic de tutun. Prin blocarea selectivă a receptorilor CB1, noul produs reglează activitatea sistemului EC - reducând riscul cardiovascular prin scăderea ponderală şi prin ameliorarea factorilor de risc metabolici -, el reprezentând, în prezent, o nouă abordare a tratamentului riscului cardiovascular, în special în domeniul obezităţii şi al dependenţei de tutun.

Pe baza rezultatelor promiţătoare, obţinute în faza II a studiilor ce au evaluat efectele noului medicament asupra scăderii ponderale şi renunţării la fumat, a fost realizat un amplu program pentru faza III a studiilor clinice.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: