Beneficii şi deficienţe ale terapiei de substituţie hormonală: analiza deciziei clinice

Rezumat

Obiective: Evaluarea deficienţelor şi beneficiilor legate de folosirea terapiei de substituţie hormonală ('hormone replacement therapy' - HRT), pe o durată de cinci ani, la femeile cu riscuri diferite de cancer de sân.

Situare: Populaţie ipotetică de femei cu vârsta de 50 de ani, rasă albă, din Marea Britanie, având riscuri diferite de cancer de sân.

Rezultate: La femeile fără simptome ale menopauzei s-au observat efecte negative ale folosirii HRT, care se accentuau odată cu riscul existent pentru cancer de sân. Totodată, HRT s-a dovedit a fi benefică la pacientele cu simptome ale menopauzei, beneficiile scăzând cu creşterea riscului de fond pentru cancer de sân.

Concluzii: HRT nu este indicat la femeile fără simptome ale menopauzei. Este preferabil ca decizia de a administra tratamentul de substituţie să fie individualizată, nu aplicabilă unui lot întreg.

Introducere

Cu toate că este folosită în special pentru tratarea simptomatologiei de menopauză, HRT are beneficii şi în osteoporoză, în cancerul colorectal şi depresie, oferind protecţie şi în demenţă, în cazul declinului cognitiv, la femeile aflate în postmenopauză. Pe de altă parte, HRT este asociată cu un risc sporit de cancer de sân, accident vascular şi tromboembolism venos. Comparativ cu alte regimuri terapeutice, tratamentul continuu cu combinaţii de estrogeni şi progesteron pare să protejeze faţă de cancerul endometrial. Spre deosebire de studiile observaţionale, recentele studii statistice au evidenţiat creşterea incidenţei accidentelor coronariene în cazul administrării HRT. Pentru studiul de faţă a fost luat în considerare regimul combinat de HRT pentru femeile fără simptome (HRT administrat pentru prevenţia afecţiunilor cronice) şi pentru cele simptomatice.

Metode

Durata de viaţă ajustată cu factorul calitativ (QALY) a fost folosită pentru a studia impactul fiecărui parametru urmărit. S-a evaluat 'câştigul net' în QALYs cu HRT, cu o valoare pozitivă pentru câştigul net şi o valoare negativă pentru efectele negative.

Rezultate

La femeile asimptomatice, s-a observat un efect negativ asociat cu administrarea HRT pentru cinci ani, care creştea cu riscul de fond pentru cancer. Pierderea QALYs, la cinci ani de tratament, a fost între 0,2 luni, la pacientele în perfectă stare de sănătate şi risc scăzut, şi 9,7 luni, la cele cu risc sporit.

Aceleaşi rezultate au arătat un beneficiu al tratamentului la femeile simptomatice, magnitudinea scăzând cu creşterea riscului existent pentru cancer.

Discuţii

Este nejustificată utilizarea HRT pentru prevenţia primară a afecţiunilor cronice, la pacientele fără simptome menopauzale, la care produce un efect nefast ce creşte cu riscul existent pentru cancer. Pierderea QALYs, asociată cu folosirea HRT pe o durată de cinci ani, a variat de la şapte zile, la femeile sănătoase, cu risc scăzut de cancer, la două luni şi jumătate, pentru cele cu risc sporit.

Studiul poate fi utilizat de clinicieni şi pacienţi pentru a prefigura probabilitatea exercitării efectelor negative asupra femeilor expuse unui risc specific de cancer de sân.

Concluzii

Femeile cu simptome ale menopauzei beneficiază de HRT, rezultate care concordă cu recomandările în vigoare. Rezultatele depind de QOL atribuite simptomelor, care, la rândul ei, variază cu severitatea simptomelor şi cu percepţia femeilor. Astfel, o decizie bazată pe fiecare caz în parte ar fi mai eficientă decât un tratament pe un întreg grup populaţional.

Benefits and harms associated with hormone replacement therapy: clinical decision analysis

BMJ 2004;328:371-5

Centre for Biostatistics and Genetic Epidemiology, Department of Health Sciences, University of Leicester, Leicester LE1 6TP
Cosetta Minelli research associate in evidence synthesis
Keith R Abrams professor of medical statistics
Alex J Sutton lecturer in medical statistics
Nicola J Cooper research fellow in health services research
Correspondence to: K R Abrams keith.abrams@le.ac.uk

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Liliana Vereş
Autor: