În dialog cu dr. Mugur Stancu, Director General MEDICREDIT Leasing România

Ministrul sănătăţii, domnul dr. Ovidiu Brînzan, declara, recent, cu ocazia festivităţii de deschidere oficială a ediţiei 2004 a grupului de expoziţii medicale specializate Rommedica, Rompharma, Romoptik (31 martie - 3 aprilie a.c.):

"Deosebirea evenimentului din acest an, faţă de ediţiile anterioare, constă în faptul că, în ultima vreme, Ministerul Sănătăţii a stabilit o strategie care prevede că dezvoltarea sistemului românesc de sănătate şi rezolvarea nenumăratelor probleme pe care încă le mai avem nu se pot realiza decât printr-un parteneriat - acel parteneriat public-privat despre care am tot vorbit şi pe care, acum, vrem să-l transformăm în realitate. Aceasta înseamnă că trebuie să discutăm, să găsim soluţii, să căutăm împreună priorităţi şi soluţii de finanţare."

Născut la 23 ianuarie 1968, căsătorit, doi băieţi.  Absolvent, în 1993, al Facultăţii de Medicină din Bucureşti. În 1994-2000 urmează cursuri internaţionale de marketing şi management, obţine masterat în administrarea afacerilor, are specializări în marketing şi conducere pentru industria medicală.
Exercită, timp de patru ani, funcţii de conducere în companii farmaceutice româneşti şi internaţionale (Schering-Plough România, Sindan România), iar în intervalul 1998-2003 este Director General al Medicare Group România - sucursala din România a Central European Medicare Group, companie internaţională specializată în promovarea, vânzarea şi finanţarea vânzărilor de echipamente medicale şi produse farmaceutice.
Din mai 2003 până în prezent este Director General al MEDICREDIT Leasing România - divizia de servicii financiare specializate pe piaţa medicală a Medicare Group.

Dr. Mugur Stancu, Director General al MEDICREDIT Leasing România

Facilităţile de finanţare - creditul şi leasingul - trebuie adaptate la specificul activităţii medicale

R. Ce v-a determinat să înfiinţaţi, pe piaţa medicală românească actuală, o companie de servicii financiare prin creditare şi leasing?

M. S. Pregătirea mea medicală, experienţa în domeniul afacerilor medicale, acumulată în anii de după terminarea facultăţii, mi-au permis să constat că doctorii au nevoie de echipamente medicale pe care, din păcate, nu şi le pot procura singuri, întrucât nu dispun de resursele financiare suficiente susţinerii unor astfel de investiţii de capital. Am sesizat această necesitate încă de acum cinci ani, imediat după ce începusem să lucrez în domeniul echipamentelor medicale; n-am văzut, atunci, nici o soluţie, dar m-am gândit că achiziţionarea prin credit ar putea fi o ocazie pentru a realiza acest serviciu, în clipa în care piaţa urma să fie pregătită. Momentul ales pentru înfiinţarea companiei - anul 2003 - a coincis cu scăderea ratei inflaţiei şi cu întărirea sistemului bancar românesc. Medicii au redescoperit creditul, iar noi, analizând toate posibilităţile, am constatat că facilităţile de finanţare - creditul şi leasingul - trebuie adaptate la specificul activităţii medicale. Aşa au apărut Medicredit Leasing şi serviciul său specializat, medicreditul.

Medicreditele finanţează start-up-uri şi afaceri medicale cu un trecut financiar sub trei ani

R. Ce avantaje oferă medicreditul clienţilor săi?

M. S. Medicreditele finanţează start-up-uri şi afaceri medicale cu un trecut financiar sub trei ani, care nu le-ar permite să se califice pentru condiţiile stricte, impuse de bănci. Noi credem în medici şi garantăm pentru afacerile din domeniul medical, pe care le cunoaştem foarte bine şi de aceea ne asumăm riscul. Pe de altă parte, fiind specializaţi în domeniu, procesarea aplicaţiilor de credit este rapidă şi putem afirma, fără să ne lăudăm, că este mai puţină birocraţie. Un alt element care ne individualizează este consultanţa tehnică (oferim alternative de echipamente medicale la preţuri diferite) şi cea managerială (întocmim, împreună cu medicii, un plan de afaceri). De asemenea, atitudinea noastră faţă de medic este diferită de cea a companiilor de leasing general: nu aşteptăm să vină medicii la noi, ci mergem noi către ei.

Medicreditul a fost creat pentru toţi medicii care vor fie să-şi deschidă propriul cabinet ori clinică, fie să şi le extindă sau modernizeze

R. Care sunt criteriile de eligibilitate a potenţialilor beneficiari ai serviciilor oferite de Medicredit Leasing?

M. S. Medicreditul a fost creat pentru toţi medicii care vor fie să-şi deschidă propriul cabinet ori clinică, fie să-şi extindă sau să-şi modernizeze cabinetele existente. El se adresează şi potenţialilor investitori fără pregătire medicală, care doresc să dezvolte o practică privată în domeniul medical; pentru un sistem aflat în suferinţă este benefic faptul că oameni ce dispun de posibilităţi financiare au încredere în medici şi în afacerile din zona medicală pentru a-şi investi banii. În privinţa modului de acordare a creditelor, nu există restricţii sau preferinţe faţă de specialităţile medicale. Există, însă, un apetit mai mare pentru medicredite în stomatologie, oftalmologie, ginecologie, cardiologie, medicina muncii. Practic, medicreditele urmează tendinţa de privatizare a pieţei medicale.

R. Vă rog să prezentaţi condiţiile de finanţare oferite de compania dumneavoastră.

M. S. Pornind de la necesităţile de procedură medicală dorite de medici, Medicredit îşi ia obligaţia, într-o primă etapă, să le ofere clienţilor minimum trei oferte diferite de echipament, la preţuri diferite, pentru a nu limita posibilitatea de achiziţionare a produsului la un preţ maximal. În a doua etapă se întocmeşte planul de afaceri: se analizează, împreună cu medicul, situaţia financiară a cabinetului şi fluxurile financiare previzionate. Scopul este rambursarea fără probleme a creditului. Dobânda la credite este de 8-10%, iar la leasing de 10-14%, în funcţie de tipul de echipament, de situaţia financiară a solicitantului şi de valoarea achiziţiei. Împreună cu medicul se face o simulare prin care ne propunem să găsim cea mai bună formulă a raportului dintre dobândă şi durata de rambursare a creditului (de obicei, 1-4 ani). Nu suntem pentru credite foarte mari de la început pentru că vrem să ne protejăm clienţii în faţa riscurilor. Relaţia strânsă cu medicul şi analiza în detaliu a planului de afaceri ne determină să spunem, uneori, 'nu încă' sau 'nu atât'. Atunci când considerăm că cifrele implică un risc pentru medic, i-l aducem la cunoştinţă şi-l sfătuim să căutăm o soluţie mai uşor de susţinut financiar.

R. Ce realizări importante aţi avut în mai bine de un an de activitate?

M. S. Pe parcursul primului an de activitate s-au acordat peste 70 de medicredite pentru proiecte diverse, de la cabinete medicale individuale, din mediul urban ori rural, până la clinici multidisciplinare sau de performanţă. Am finanţat proiecte între 3 500 ¤ şi circa 500 000 ¤. Intenţionăm să coborâm cifra minimă, iar faţă de acoperirea teritorială actuală, în care avem reprezentanţi în 10 oraşe mari, să ajungem să acoperim toate oraşele reşedinţe de judeţ. Rezultatul cel mai important al primelor şapte luni de activitate este schimbarea de mentalitate, faptul că medicii au început să-şi învingă propria teamă de necunoscut şi să treacă de la sistemul public la cel privat.

Lărgirea accesibilităţii conceptului de medicredit, diferenţierea formulelor de creditare, creşterea valorilor de finanţare

R. Ce proiecte de viitor aveţi?

M. S. Avem în vedere lărgirea accesibilităţii conceptului de medicredit pentru toţi medicii, diferenţierea formulelor de creditare şi creşterea valorilor de finanţare. Ne-am dori, de pildă, să fim printre primii care finanţează spitale private; de altfel, speranţa mea este că multe dintre clinicile pe care le finanţăm astăzi se vor dezvolta organic, în timp, pentru a deveni spitale private.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: