Rămâne neclar rolul telefoanelor mobile în apariţia cancerului

Un studiu independent, publicat recent, a arătat că nu există dovezi care să incrimineze implicarea telefoanelor mobile în dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, organizaţia care a comandat cercetările recomandă adoptarea unei atitudini rezervate faţă de utilizarea lor.

Conform raportului grupului consultativ, solicitat de United Kingdom's National Radiological Protection (Comitetul Naţional Britanic de Protecţie Radiologică), faptul că rezultatele cercetărilor sunt limitate doar la situaţia actuală - şi, multă vreme, telefoanele mobile nu au fost utilizate pe o scară atât de largă - denotă că nu pot fi complet excluse reacţiile adverse asupra sănătăţii.

Studiul a fost efectuat, la cererea guvernului, după publicarea, în luna mai 2000, a raportului Stewart despre impactul telefoanelor mobile asupra stării de sănătate a utilizatorilor (BMJ 2000;320:1358).

The Independent Advisory Group on Non-ionising Radiation (Grupul Independent de Consultanţă asupra Radiaţiilor Nonionice), condus de profesorul Anthony Swerdlow, la Cancer Research Institute (Institutul de Cercetare a Cancerului) din Londra, a evaluat recentele dovezi experimentale şi epidemiologice despre transmiterea pe unde radio (microunde), indiferent de sursă, în special asociate telefoanelor mobile şi releelor. Unele studii au identificat posibile reacţii adverse asupra funcţionării creierului, după expunerea la microunde, la niveluri asemănătoare celor de la telefoanele mobile. Grupul a considerat, însă, că dovezile erau neconcludente. În plus, rezultatele studiilor mai recente şi de o calitate superioară nu concordau cu cele ale cercetărilor anterioare, susţinând că emiterea de radiaţii a influenţat deplasarea ionilor de calciu din ţesuturile sistemului nervos.

Este placut să vorbesti la telefonul mobil, dar este, oare, lipsit de riscuri?

"În esenţă, cercetările publicate ulterior raportului Stewart nu ne dau motive de îngrijorare", conchide studiul, afirmând că nu există dovezi certe care să susţină teoria emiterii de microunde în cazul expunerii la niveluri sub cele recomandate.

El lansează, însă, avertismentul că, dată fiind calitatea variabilă a studiilor disponibile şi durata lor relativ scurtă, nu putem exclude complet efectele nocive asupra sănătăţii.

"Prin urmare, se menţine posibilitatea ca expunerea la unde radio sub nivelurile de bază recomandate să afecteze sănătatea; de aceea, este necesară continuarea cercetărilor".

Conform declaraţiilor United Kingdom's National Radiological Protection, "adoptarea unei atitudini prudente faţă de tehnologia telefoanelor mobile rămâne perfect justificată". Dr. Michael Clark, purtătorul ştiinţific de cuvânt al comitetului, a afirmat: "Persistă incertitudinile legate de efectele asupra sănătăţii".

Risk of cancer from mobile phones is unclear

BMJ 2004;328:124

Caroline White Londra

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: