High-tech-ul facilitează lupta împotriva excesului ponderal (adipositas permagna)

Pentru prima oară, în Germania, s-a reuşit implantarea, prin metoda laparoscopică asistată de robot, a unui dispozitiv ("gastricband") pentru scăderea ponderală (operaţia se numeşte gastroplastie). La 12 ore după operaţie, starea pacientului a permis externarea.

După operaţia în premieră mondială, realizată pe data de 12 mai 2003, în care un robot aflat în Institutul de Urologie din Cluj era coordonat din clinica Robotic Surgery din München (de la o distanţă de 1 500 km), prof. dr. Ralf Senner revine cu o altă premieră: a operat, în clinica germană, cu ajutorul sistemelor high-tech, o pacientă de 37 de ani care suferea de obezitate.

Noua tehnică operatorie, asistată robotic, folosită de prof. dr. Senner, a permis obţinerea unui rezultat senzaţional: după trei ore de la implantarea cu succes a unui "gastricband", pacienta s-a putut mobiliza şi i s-a permis să bea prima cantitate de lichid. La vizita de seară, ea a demonstrat o mobilitate excepţională. La 12 ore după operaţie, la examenul clinic s-a constatat o stare generală excepţională şi lipsa oricăror acuze, "ca şi cum n-ar fi fost operată" (conform opiniei pacientei).

Obezitatea, sau excesul ponderal, este - datorită complicaţiilor pe care le generează, cum ar fi moartea subită, cardiopatia ischemică ori diabetul - o problemă foarte serioasă a societăţii moderne.

Tratamentul conservativ la un indice de masă corporală 40-41 este total ineficient şi neeconomic. În opinia prof. dr. Senner, tratamentul chirurgical este, astăzi, metoda preferată, cu rezultatele cele mai convingătoare pe o perioadă de 10 ani.

High tech-ul şi noua metodă chirurgicală au numeroase avantaje: au făcut să dispară complicaţiile cunoscute până în prezent (18% dintre cazuri, dilataţie acută de stomac, hernia prin inel etc.); permit mobilizarea foarte rapidă a pacienţilor; au un raport cost/eficienţă foarte bun; oferă pacientului o calitate superioară a vieţii şi un grad sporit de confort postoperatoriu.

O asemenea creştere a eficienţei nu este un eveniment spontan, ci constituie rezultatul unei specializări consecvente în domeniul chirurgiei high-tech, sprijinită de o vastă experienţă.

În Clinica Robotic Surgery, respectiva tehnologie este standardizată, iar prof. dr. Senner a avut o contribuţie substanţială la optimizarea şi dezvoltarea ei.

Până în prezent, metodele chirurgicale asistate de robot au fost folosite de profesorul Senner în clinica sa, la operaţii pentru tratamentul obezităţii, colecistopatiilor, herniilor, eventraţiilor etc., iar rezultatele obţinute definesc o creştere considerabilă a eficienţei, a siguranţei intraoperatorii şi a calităţii actului chirurgical.

Rate this article: 
Average: 1 (2 votes)
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: