Comentariu: Buletin informativ pentru pacienţi: Ce înseamnă aplicarea terapiei cognitive comportamentale, în bulimie?

Terapia cognitivă comportamentală este un tip de psihoterapie care, de multe ori, este denumită simplu "terapie". În timpul ei, pacientul discută cu un terapeut despre problemele sale.

Majoritatea pacienţilor bulimici frecventează terapeutul timp de 20 de săptămâni, existând posibilitatea continuării terapiei, dacă este necesar. Fiecare şedinţă durează aproximativ o oră. Terapeutul poate fi psiholog, psihiatru, asistentă de psihiatrie, psihoterapeut sau chiar medic de familie.

Cele trei trepte ale terapiei

Terapia cognitivă comportamentală utilizată în bulimie este divizată în trei faze.

Prima treaptă

Începeţi prin a învăţa să reduceţi alimentaţia fără măsură şi postul alimentar excesiv. Este necesară o perioadă care durează între şapte şi nouă săptămâni. De obicei se recomandă să vă întocmiţi un jurnal în care să notaţi mesele copioase, administrarea de laxative şi exerciţiile fizice intense, dar puteţi consemna şi propriile păreri despre alimente.

În această primă etapă este important să acceptaţi alimentaţia. De exemplu, dacă nu serviţi niciodată micul dejun sau prânzul, ar trebui să acceptaţi ideea că un mic dejun zilnic (de exemplu, un iaurt şi un măr) face parte din tratament.

Puteţi învăţa noţiunile de bază despre bulimia nervoasă şi tratament şi despre modul în care acestea vă afectează organismul. Un fapt important este că majoritatea pacienţilor nu iau în greutate pe perioada terapiei cognitive comportamentale.

A doua etapă

Începeţi să discutaţi despre felul alimentelor consumate, nu şi despre momentul alimentării. Treptat se extinde gama alimentelor consumate, şi veţi descoperi că mâncaţi şi dintre acelea pe care le consideraţi interzise sau pe care le râvneaţi cu ardoare, precum gogoşile. Când alimentele nu vor mai fi interzise în mintea dumneavoastră, veţi descoperi că nu le mai râvniţi.

În această fază începeţi să discutaţi despre sentimente, incluzându-le şi pe acelea legate de greutate şi alimentaţie. Puteţi să simţiţi nevoia disperată de-a fi slab sau să fiţi convins că, scăzând în greutate, aveţi şansa să fiţi fericit. Împreună cu terapeutul puteţi discuta despre aspectele care vă fac să vă simţiţi aşa. Terapeutul vă va ajuta să găsiţi modalităţi mai sănătoase de-a vă simţi bine. Dacă mâncaţi fără măsură din cauză că vă simţiţi stresat, terapeutul vă va ajuta să rezolvaţi şi această problemă.

Treapta a treia

Începând cu această etapă vă veţi simţi mai bine şi veţi mânca mai puţin. În ultimele câteva săptămâni veţi învăţa cum să vă menţineţi aşa sau cum să vă comportaţi dacă simtomatologia revine.

Ce presupune tratamentul

Terapeuţii utilizează diferite metode pentru a-i ajuta pe pacienţi să-şi schimbe modul de gândire şi comportamentul. Şi terapeutul dumneavoastră vă va învăţa cum să le utilizaţi pe unele dintre ele. În perioada dintre şedinţe veţi avea teme pentru acasă, precum consemnarea în jurnal sau servirea unor gustări pe care, altfel, le-aţi fi omis. Aceste sarcini pentru acasă sunt o importantă parte e terapiei cognitive comportamentale.

Tratamentul nu se încheie atunci când nu veţi mai lua parte la şedinţele terapeutice. Trebuie să fiţi capabili să puneţi singuri în aplicare tehnicile învăţate şi veţi deveni propriul dumneavoastră terapeut în momentul în care reapare simptomatologia. De aceea, tratamentul este deosebit de bun pentru pacienţii care doresc să se ajute singuri.

Există un tip de autoterapie cognitivă comportamentală sau "ajută-te singur". Terapeutul vă pune la dispoziţie un manual cu informaţii şi exerciţii pentru acasă. Veţi lucra singuri, cu ajutorul manualului, timp de câteva săptămâni, şi veţi merge la terapeut ulterior, pentru consiliere şi susţinere.

Conflict de interese: Nici unul declarat.

Commentary: Information for patients: What happens during cognitive behaviour therapy for bulimia
 
BMJ 2003;327:380-3

BMJ Unified, London WC1H 9JR
Alison Tonks freelance medical editor mailto:atonks@bmj.com

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: