Rezultatele studiului EUROPA, acum şi la dispoziţia cardiologilor români

La cel de-al 42-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Cardiologie, din 24 septembrie 2003, au fost comunicate specialiştilor români, în premieră naţională, rezultatele studiului EUROPA, făcute publice pentru prima dată în lume la Congresul European de Cardiologie, desfăşurat la Viena, pe 31 august a.c.

EUROPA (EUropean trial on Reduction Of cardiac events with Perindopril in stable coronary Artery disease - Studiul controlat al reducerii evenimentelor cardiace cu perindopril la pacienţi cu boală coronariană stabilă) este cel mai amplu studiu de prevenire a morbidităţii şi mortalităţii cardiovasculare cu un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), realizat pe pacienţi cu boală coronariană documentată, dar fără insuficienţă cardiacă (IC), care urmaseră, până atunci, o altă terapie profilactică optimă (aspirină, statine, b-blocanţi).

Cei 12 218 subiecţi din 24 de ţări europene au fost repartizaţi în două grupe de tratament - cu perindopril 8 mg, o dată pe zi, şi, respectiv, placebo -, pentru o perioadă medie de patru ani. S-a constatat că perindopril a salvat viaţa pacienţilor coronarieni prin reducerea cu 20% a riscului combinat de mortalitate cardiovasculară, infarct miocardic (IM) şi stop cardiac (P=0,0003), ceea ce s-a asociat şi cu reducerea cu 11% a numărului total de decese. Medicamentul din clasa IECA a redus şi incidenţa IM (fatal sau non-fatal) cu 24% (P<0,001) şi a IC cu 39% (P=0,002). Beneficiile terapiei investigate au fost înregistrate în toate grupurile de pacienţi, indiferent de vârsta subiecţilor şi de prezenţa hipertensiunii arteriale ori a diabetului zaharat.

Importanţa covârşitoare a rezultatelor studiului EUROPA reiese pregnant din statisticile care atestă că o treime din decesele înregistrate la nivel mondial sunt produse de maladiile cardiovasculare, cea mai frecventă dintre ele fiind boala coronariană. Spre deosebire de populaţiile ţărilor occidentale, România are una dintre cele mai ridicate rate de creştere a mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare (peste 6% pe an).

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: