Noţiuni fundamentale de chirurgie robotică pentru studenţii medicinişti clujeni

Studenţii din anul IV al facultăţii de medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca au făcut cunoştinţă cu primele noţiuni de chirurgie robotică. Cursul introductiv a fost susţinut pe 30.09.2003, de către prof. dr. Ralf Senner, de la Clinica Robotic Surgery din München.

Noţiunile de chirurgie telerobotică, asistată de robot, sau chirurgie robotică virtuală, au fost elementele esenţiale ale prelegerii susţinute în amfiteatrul Clinicii III Chirurgie. "Această lume fascinantă a încetat să mai fie o ficţiune, ca în romanele lui Jules Verne", sublinia profesorul Senner.

Sub titlul Robotic Surgery ficţiune ... sau realitate? - filosofia unei noi revoluţii, studenţilor medicinişti li s-a oferit prilejul să se familiarizeze cu noţiuni şi principii ale unei tehnici de viitor. Prin aceasta, universitatea clujeană este prima din ţară, şi printre primele din Europa, care adoptă şi îmbogăţeşte volumul de informaţii educaţionale cu acest capitol de vârf al medicinii moderne, în cadrul cursului de chirurgie.

"Studenţii care studiază patologia chirurgicală şi modalităţile de tratament vor fi familiarizaţi cu elemente de chirurgie virtuală robotică şi planificare preoperatorie virtuală tridimensională", afirma profesorul Senner.

În săptămâna roboticii la Cluj-Napoca au fost evaluate şi stabilite direcţiile de colaborare dintre Clinica III Chirurgie, condusă de prof. dr. Liviu Vlad, şi Clinica Robotic Surgery din München, condusă de prof. dr. Ralf Senner. Colaborarea va viza dezvoltarea tehnicilor laparoscopice robotice, la Clinica III Chirurgie din Cluj-Napoca, privind tratamentul obezităţii (morbid obesity), bolii de reflux (esofagita de reflux), herniilor inghinale de orice formă, recidivelor de hernie, eventraţiilor şi herniilor de perete abdominal, recidivelor acestora.

În acest spirit, profesorul Senner a început, pe 29 septembrie a.c., seria de operaţii laparoscopice robotice pe care le va efectua în fiecare lună, la Clinica III Chirurgie clujeană.

Prof. dr. Liviu Vlad şi prof. dr. Ralf Senner şi-au manifestat optimismul şi încrederea în ceea ce priveşte realizarea acestui proiect la facultatea de medicină clujeană.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: