Consiliere profesională imparţială pentru studenţi şi medici

Cercetări publicate recent în BMJ Careers susţin datele, tot mai numeroase, care atestă un fapt binecunoscut tuturor, şi anume, că studenţii medicinişti şi doctorii sunt, adesea, nemulţumiţi de ghidarea şi consilierea profesională de care beneficiază.

Informing Choices: the Need for Career Advice in Medical Trainning prezintă punctele de vedere şi experienţele a 1 740 de studenţi şi medici care lucrează în Anglia (vezi caseta cu "Mai multe informaţii", pentru detalii).

Alte studii, cum este, de pildă, studiul de tip cohortă, al BMA, care prezintă aspecte legate de cariera şi experienţele medicilor care au absolvit facultatea în 1995, confirmă faptul că nemulţumirea legată de consilierea profesională este un fenomen amplu în Marea Britanie.1

Charles Jackson, unul dintre autorii Informing Choices, declara: "Nu am fost surprinşi să aflăm că participanţii la studiul nostru îşi doresc o consiliere şi o susţinere profesională de calitate superioară. Acestea au fost deja dovedite şi bine argumentate de cercetări anterioare. Noi ne-am propus să aflăm care este stadiul actual al susţinerii profesionale şi să analizăm, în acelaşi timp, poziţia unor subcategorii, cum ar fi medicii veniţi din afara ţării şi cei din minorităţile etnice."

Raportul relevă o realitate neplăcută. De exemplu, 91% dintre medicii din statele care nu sunt membre ale European Economic Area (EEA), 78% dintre cei originari din alte state ale EEA, cu excepţia Marii Britanii, şi 59% dintre medicii britanici au declarat că este mult mai dificil pentru un doctor de altă naţionalitate să capete acces la unul dintre programele de medic specialist din această ţară.

Motivul ar putea fi acela că medicii străini au acces limitat la primele patru surse de informare şi consiliere profesională, care au fost nominalizate de participanţi ca fiind cele mai utile: în primul rând, colegii mai experimentaţi; în al doilea rând, medicii cu o poziţie profesională bună; în al treilea rând, familia şi prietenii care sunt medici; şi în al patrulea rând, grupul de colegi cu acelaşi statut.

Career Focus a fost clasat pe locul cinci în ierarhia surselor celor mai utile şi sperăm ca noul serviciu electronic, lansat pe web de către BMJ Careers Advice Zone, să satisfacă solicitările de consiliere profesională accesibilă şi imparţială ale studenţilor şi medicilor. El urmăreşte umplerea unui gol de informare în ceea ce priveşte oferirea de sfat profesional util şi competent. Recunoaştem, de asemenea, contribuţia oficială, dar şi pe cea neoficială a consilierilor şi colegilor de breaslă.

Noul serviciu funcţionează astfel: noi vom publica pe web o selecţie de întrebări referitoare la carieră, împreună cu răspunsurile venite din partea cititorilor şi a unui grup de peste 200 de consilieri, dintre care cei mai mulţi sunt autori ai Career Focus. Există circa 80 de teme care acoperă o gamă largă de problematici, de la alegerea unei cariere în medicină, la tipul de pregătire necesară şi până la sfaturi pentru cei care se confruntă cu discriminări sau cu probleme de sănătate legate de muncă.

Serviciul web poate fi folosit pentru a trimite o întrebare referitoare la carieră, pentru a căuta în baza noastră de date sfaturi sau întrebări disponibile sau pentru a face un schimb de experienţă legate de carieră cu alţi utilizatori. Pentru mai multe detalii despre modul cum funcţionează practic serviciul electronic, accesaţi www.bmjcareers.com/advicezone

Mai multe informaţii:
  • BMJ Careers Advice Zone: www.bmjcareers.com/advicezone
  • Un rezumat al raportului Informing Choices este disponibil în format PDF pe bmj.com
  • Puteţi comanda o copie gratuită sub formă de broşură trimiţând un email la kmcpartin@bmjgroups.com
  • Vă rugăm să trimiteţi un email la rmacdonald@bmj.com dacă doriţi să participaţi la un eveniment pe care BMJ Careers îl va organiza în cursul acestui an, pentru a accelera punerea în aplicare a sugestiilor raportului. Suntem interesaţi să ne aduceţi la cunoştinţă orice iniţiativă referitoare la carieră din domeniul în care lucraţi.

BMJ Careers Advice Zone nu poate oferi un serviciu de consiliere confidenţial, dar sperăm ca întrebările şi răspunsurile pe care le vom publica de la cititorii şi consilierii noştri să devină o bază competentă, accesibilă şi apreciată, unde se vor putea găsi sfaturi şi consiliere profesională. Rezultatele raportului Informing Choices ne întăresc convingerea că realizarea unui astfel de serviciu nu este deloc prematură.

Rhona MacDonald, editor, Career Focus mailto:rmacdonald@bmj.com
Graham Easton,asistent editor, Career Focus mailto:geaston@bmj.com

Bibliografie

1 BMA cohort study of 1995 graduates. Seventh report. London:BMA, June 2002

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Irina Haivas studentă
Autor: