Servicii de sănătate a reproducerii destinate tinerilor

La sfârşitul lunii iulie a.c., Fundaţia Tineri pentru Tineri a lansat studiul "Servicii de sănătatea reproducerii adaptate nevoilor tinerilor", parte componentă a proiectului "Servicii de sănătatea reproducerii adecvate pentru tineri", integrat, la rândul lui, în "Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei în România".

Studiul arată că tinerii au acces limitat la informarea corectă în domeniul planificării familiale, că nu cunosc riscurile contactului sexual neprotejat, iar serviciile medicale de sănătatea reproducerii (SR) nu sunt suficient de bine promovate în rândul lor. Cercetarea permite creionarea unui "portret" al serviciilor adaptate solicitărilor tinerilor în domeniul SR: ele ar trebui să fie furnizate de un personal medical prietenos, empatic, competent, capabil să-şi trateze clientul cu respect, în cadrul unor cabinete primitoare, amplasate într-o locaţie discretă, care să ofere şi servicii conexe (consiliere psihologică, medicină legală etc.), la costuri scăzute sau, în unele situaţii, chiar gratuite.

Pe baza rezultatelor studiului, Fundaţia Tineri pentru Tineri a început proiectarea unor astfel de servicii speciale pentru tineri în Bucureşti şi în Cluj-Napoca, urmând ca, în funcţie de succesele înregistrate, ele să fie extinse şi în alte zone din ţară. Organizaţie neguvernamentală naţională, non-profit, independentă, apolitică, bazată pe voluntariat, Fundaţia Tineri pentru Tineri, înfiinţată în 1991, îşi desfăşoară activitatea de educaţie în domeniile SR şi sexualităţii în mai multe oraşe, în parteneriat cu Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei în România (ISFR). Organizată cu scopul creşterii accesului la serviciile de SR la nivelul comunităţilor, ISFR este finanţată de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi coordonată de Institutul de Cercetare şi Formare John Snow Inc (JSI R&T) care colaborează cu Ministerul Sănătăţii (MS) din România şi cu instituţiile sale subordonate, ca şi cu o serie de organizaţii neguvernamentale locale, printre care şi Fundaţia Tineri pentru Tineri.

Evenimentul, al cărui moderator a fost dr. Raluca Teodoru, de la Wellcare Pharma, s-a bucurat de prezenţa domnului director al Direcţiei Generale de Sănătate Publică din MS, dr. Alexandru Rafila, a dr. Ioana Novac, din partea Fundaţiei Tineri pentru Tineri, a dr. Gabriela Paleru (USAID), a dr. Irina Dincă (JSI R&T).

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: