Prescrierile empirice pentru dispepsie: studiu statistic pe testare şi tratament versus tratament cu omeprazol

Obiective: Să compare eficienţa strategiei "Helicobacter pylori - testare şi tratament" cu proba empirică cu omeprazol în tratarea fără efectuare de endoscopie a pacienţilor tineri cu dispepsie.

Protocol de studiu: Studiu statistic.

Localizare: Unitate spitalicească de gastroenterologie.

Participanţi: Două sute nouăsprezece pacienţi cu vârste sub 45 de ani, care s-au prezentat pentru dispepsie, fără simptome de alarmă.

Intervenţii: Pacienţii au primit tratament cu omeprazol 20 mg (grup A) sau au făcut testare urmată de tratament cu intenţie de eradicare în caz de prezenţă a infecţiei cu H. pylori sau numai omeprazol, la pacienţii neinfectaţi (grup B). Absenţa ameliorării sau reapariţia simptomelor au impus efectuarea endoscopiei.

Principalele variabile determinate: Ameliorarea simptomelor, evaluată printr-un scor de severitate a dispepsiei, efectuat la fiecare două luni; utilizarea resurselor medicale (numărul de endoscopii şi consultaţii medicale); variabile clinice.

Rezultate: 96/109 (88%) pacienţi din grupul A şi 61/110 (55%) din grupul B (P < 0,0001) au efectuat endoscopie: la 19 pacienţi din grupul A şi la 32 din grupul B (20/67 infectaţi şi 12/43 neinfectaţi) datorită absenţei ameliorării; la încă 77 de pacienţi din grupul A şi la 29 din grupul B (şapte infectaţi şi 22 neinfectaţi) datorită recurenţei simptomelor în perioada de urmărire. Endoscopia a arătat ulcer peptic numai în grupul A; esofagita a apărut semnificativ mai frecvent în grupul B, faţă de grupul A. Aproximativ 80% dintre examinări au fost normale în ambele grupuri, dar în grupul A au apărut nouă cicatrice duodenale.

Concluzii: Tratamentul de eradicare permite rezolvarea simptomelor la un mare număr de pacienţi cu dispepsie şi reduce numărul de endoscopii. După o probă cu omeprazol, simptomele reapar aproape la toţi pacienţii. Tratamentul poate masca şi un număr apreciabil de ulcere peptice şi de cazuri de esofagită.

Răspunsuri rapide::

Comparing H pylori eradication and simple anti-ulcer treatment lacks equipoise (Compararea eradicării H. pylori cu tratamentul simplu pentru ulcer este lipsită de consistenţă)
Christopher J Martin bmj.com, 27 mai 2003 (text complet)

Study of H.pylori test and treat v. PPI cannot be applied to the Primary Care setting. (Studierea testării lui H. pylori, urmată de tratament cu PPI, nu poate fi aplicată sistemului de îngrijire primară)
Brendan C Delaney şi colab. bmj.com, 30 mai 2003 (text complet)

The efficacy of the Test and treat treatment for dyspepsia is improved by super-selection of patient (Eficienţa testării urmate de tratament pentru dispepsie este îmbunătăţită prin superselectarea pacientului)
Cesare Tosetti bmj.com, 5 iunie 2003 (text complet)

Empirical prescribing for dyspepsia: randomised controlled trial of test and treat versus omeprazole treatment

BMJ 2003;326:1118

Department of Gastroenterology, Cardarelli Hospital, Via Solimena 101, 80129 Naples, Italy
Gianpiero Manes consultant gastroenterologist
Antonella Menchise specialist registrar in gastroenterology
Claudio de Nucci consultant gastroenterologist
Antonio Balzano director
Correspondence to: G Manes mailto:gimanes@tin.it

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Rodica Chirculescu
Autor: