Monoterapia cu b-lactamină versus terapie combinată, b-lactamină-aminoglicozid, pentru febra cu neutropenie: sinteză sistematică şi metaanaliză

Obiective: Să compare eficienţa monoterapiei cu b-lactamină versus terapia combinată cu b-lactamină-aminoglicozidă în tratamentul pacienţilor cu febră şi neutropenie.

Sursa de date: Medline, Embase, Lilacs, Cochrane Library şi conferinţe, până în 2002. Referinţele studiilor incluse şi contactul cu autorii. Nici o restricţie legată de limbă, de anul publicării sau de statutul publicaţiei.

Selecţia studiilor: Toate studiile statistice legate de monoterapia cu b-lactamină comparativ cu terapia combinată b-lactamină-aminoglicozidă ca tratament empiric pentru pacienţii cu febră şi neutropenie.

Selecţia datelor: Doi cercetători au aplicat independent criteriile de selecţie, au efectuat evaluarea calitativă şi au extras datele. A fost utilizată o abordare axată pe tratament. Riscurile relative au fost cumulate prin modelul pentru efecte aleatoare.

Principalele variabile determinate: Mortalitatea generală.

Rezultate: Patruzeci şi şapte de studii cu 7 807 pacienţi au întrunit criteriile de includere. Nouă studii au comparat aceeaşi b-lactamină. Nu a existat nici o diferenţă semnificativă a mortalităţii generale (risc relativ 0,85, interval de încredere 95%, 0,72 - 1,02). Pentru succesul tratamentului a existat un avantaj semnificativ pentru monoterapie (0,92, 0,85 - 0,99), deşi a existat o heterogenitate considerabilă între studii. Nu a existat nici o diferenţă semnificativă între monoterapie şi tratamentul combinat în studiile care au comparat aceeaşi b-lactamină, în timp ce în studiile care au comparat b-lactamine diferite a existat un avantaj important al monoterapiei (0,87, 0,80 - 0,93). Rata de suprainfecţie a fost similară. Evenimentele adverse, inclusiv cele asociate cu morbiditatea severă, au fost semnificativ mai frecvente în grupul cu terapia combinată. Lacunele detectate la nivelul metodelor folosite nu au influenţat rezultatele.

Concluzii: Pentru pacienţii cu febră şi neutropenie nu există avantaje clinice la folosirea terapiei combinate b-lactamină-aminoglicozidă. b-lactaminele cu spectru larg, ca monoterapie, trebuie considerate standardul de îngrijire pentru aceşti pacienţi.

Răspunsuri rapide::

The dangers of broad spectrum antibiotics (Riscurile antibioticelor cu spectru larg)
Stephanie J Dancer bmj.com, 27 mai 2003 (text complet)

b-lactum monotherapy is not adequate to treat to all cases of febrile neutropenia (Monoterapia cu b-lactamine nu reprezintă tratamentul adecvat în toate cazurile de neutropenie şi febră)
SATYA P YADAV şi colab. bmj.com, 28 mai 2003 (text complet)

Reply to rapid responses (Răspuns la răspunsuri rapide)
Mical Paul bmj.com, 6 iunie 2003 (text complet)

Risk of aminoglycoside nephrotoxicity in neutropenic fever may be overestimated (Riscul de nefrotoxicitate al aminoglicozidelor în neutropenia cu febră poate fi supraestimat)
RICHARD P COOKE şi colab. bmj.com, 18 iunie 2003 (text complet)

In case of septic shock, b-lactam monotherapy would be dangerous (În caz de şoc septic, monoterapia cu b-lactamine poate fi riscantă)
Joseph C Watine bmj.com, 23 iunie 2003 (text complet)

B-lactam monotherapy b-lactam-aminoglycoside combination therapy for fever with neutropenia: systematic review and meta-analysis

BMJ 2003;326:1111

Rabin Medical Centre, Beilinson Campus, Infectious Diseases Unit and Department of Medicine E, Petah-Tiqva 49100, Israel
Mical Paul consultant
Rabin Medical Centre, Beilinson Campus, Department of Medicine E, Internal Medicine E, Petah-Tiqva
Karla Soares-Weiser coordinator of clinic
Leonard Leibovici associate professor
Correspondence to: M Paul mailto:mica@zahav.net.il

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Rodica Chirculescu
Autor: