GlaxoSmithKline a preluat integral activităţile grupului Europharm

GlaxoSmithKline (GSK), liderul pieţei farmaceutice din România şi unul dintre liderii pieţei internaţionale de profil, a semnat, în luna august a.c., contractul de achiziţie a restului de 35% din capitalul grupului Europharm.

GSK va deţine, astfel, controlul complet al activităţilor de producţie, distribuţie şi al reţelei de farmacii. Fostul deţinător al celor 35 de procente din pachetul de acţiuni ale grupului Europharm este domnul Mihai Miron, unul dintre fondatorii Europharm, alături de alţi acţionari români.

"Pentru noi este o mutare strategică firească în această etapă a dezvoltării noastre, fiind în linie cu angajamentul nostru faţă de România", afirma Roberto Musneci, director general al GSK România. "Am vrea să dovedim, astfel, încă o dată încrederea pe care o avem în potenţialul de dezvoltare a României şi angajamentul nostru pe termen lung faţă de această ţară. (...) Achiziţia grupului Europharm ne-a permis să oferim pacienţilor din România un portofoliu complex care conţine atât medicamente inovatoare ale GSK cât şi medicamente accesibile, produse local. Toate acţiunile noastre sunt menite ca, pe lângă succesul companiei noastre, succes necesar oricărui business puternic, să asigure pacienţii români de sprijinul companiei noastre pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii lor".

La rândul sau, domnul Mihai Miron a afirmat: "Atunci când am creat Europharm am sperat ca acesta să fie un nume important al industriei farmaceutice. Am ştiut că va veni, însă, un moment în care, pentru a asigura evoluţia tehnologică şi integrarea într-un standard internaţional înalt, va fi nevoie de un parteneriat sau de o investiţie de amploare. Îmi exprim satisfacţia, împreună cu colegii mei, pentru împlinirea visului de a construi cea mai modernă fabrică de medicamente din România şi că desăvârşirea acestui plan va fi făcută de GSK, care are un asemenea renume internaţional."

În 1998, GSK a achiziţionat 65% din capitalul grupului Europharm, la acel moment una dintre cele mai dinamice companii româneşti în domeniu. O nouă fabrică, gândită şi construită la standarde internaţionale GMP, a fost inaugurată la Braşov, în iunie 2002. Aceasta a constituit o investiţie de aproape 13 milioane USD, realizată până la lansarea fabricii. De atunci, GSK a mai investit, la Braşov, aproximativ 2,5 milioane USD în echipamente noi, modernizarea birourilor, noi linii de producţie etc. Dintre cele 140 de mărci de medicamente din portofoliul actual al GSK în România, 56 sunt produse la noua fabrică Europharm din Braşov.

Din 1998 până în prezent, GSK, angajator major al industriei farmaceutice naţionale, a investit în România peste 55 de milioane USD.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: