Frumuseţea, feminitatea şi contracepţia hormonală

Metodele de contracepţie hormonală, eficiente şi uşor de utilizat, le oferă femeilor posibilitatea menţinerii controlului asupra propriei lor fertilităţi, şi determină, la nivel mondial, scăderea ratei mortalităţii materne şi a celei infantile.

Ideile preconcepute despre unele efecte secundare ale contraceptivelor s-au născut odată cu primele generaţii ale acestui tip de preparate, care conţineau o cantitate foarte mare de hormoni. În ultimele două decenii au fost efectuate studii clinice şi cercetări ample, care au vizat găsirea modalităţilor optime de îmbunătăţire a calităţilor contraceptivelor hormonale şi de atenuare a efectelor lor secundare. Noua generaţie de contraceptive conţine o cantitate mult mai mică de progesteron şi estrogen, ceea ce le-a sporit gradul de protecţie împotriva sarcinilor nedorite şi a scăzut considerabil riscul posibilelor neajunsuri.

Femeile se întreabă, adesea, dacă nu cumva utilizarea unei metode de contracepţie modernă le poate expune riscului de accentuare a pilozităţii faciale, de cădere a părului, de creştere în greutate. S-a dovedit ştiinţific că nu există nici o legătură directă între utilizarea contraceptivelor şi căderea părului. În unele cazuri pot fi semnalate, la începutul sau la sfârşitul perioadei de administrare a contraceptivelor hormonale, scurte intervale de timp în care femeile se confruntă cu asemenea probleme; ele sunt doar temporare, organismul autoreglându-se în mod natural.

Prin acţiunea benefică a estrogenului din compoziţia lor, contraceptivele moderne contribuie, indirect, la restabilirea echilibrului hormonal, având o contribuţie majoră la curăţarea tenului afectat de acnee. Este şi motivul pentru care, în prezent, specialiştii le prescriu multor tinere ce se confruntă cu problemele atât de neplăcute, create de acnee.

În momentul în care se decid să utilizeze contraceptive hormonale, femeile se tem, de asemenea, de riscul creşterii în greutate. Uneori poate fi sesizat un surplus de 1-2 kg, datorat reţinerii unei cantităţi de apă în organism. Efectul este, de obicei, temporar, iar echilibrul natural se restabileşte după primele trei luni de administrare a contraceptivelor. Alteori apare o uşoară creştere a apetitului, în mod special în cursul primului trimestru de utilizare. Cercetările recente arată că 15% dintre femeile care s-au îngrăşat au reuşit să slăbească foarte uşor, iar cele mai multe dintre participante şi-au păstrat constantă, pe tot parcursul studiului, greutatea iniţială. Pentru a evita, însă, riscul creşterii în greutate, medicii le recomandă utilizatoarelor să-şi controleze dieta şi regimul de viaţă.

Contraceptivele hormonale moderne oferă cuplului posibilitatea să decidă singur momentul conceperii unui copil şi să se protejeze faţă de apariţia unei sarcini nedorite. Nu trebuie uitat, însă, faptul că nici una dintre metodele contraceptive hormonale nu înlătură riscul contractării infecţiilor cu transmitere sexuală, singura modalitate prin care poate fi asigurată protecţia duală fiind reprezentată de utilizarea prezervativului.

În afară de efectele pozitive pe care le au asupra aspectului fizic, contraceptivele hormonale, în special pilulele anticoncepţionale, au şi un impact puternic asupra psihicului şi comportamentului social ale femeii, oferind o soluţie viabilă pentru problemele generate de teama unei sarcini nedorite.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: