Clonarea oamenilor pare a fi imposibilă

Conform rezultatelor unui studiu recent, deficienţele fundamentale ale tehnicilor actuale de clonare celulară, aplicate la dezvoltarea embrionilor, par să facă imposibilă clonarea primatelor, inclusiv a oamenilor.

Concluziile cercetărilor respective contrazic declaraţiile - încă nefondate - ale companiei Clonaid, creată de aşa-numitul cult al raelienilor, care susţine că ar fi clonat mai mulţi copii.

Studiul demonstra că clonarea celulelor primatelor cu ajutorul a patru tehnici diferite de transfer al materialului nuclear determina o diviziune celulară anormală (Science 2003; 300:297). Transferul materialului nuclear este procedura experimentală folosită în mod curent pentru clonarea celulelor care nu aparţin primatelor, constând în inserarea unui nucleu de la animalului clonat într-un ovul fecundat din care a fost scos nucleul.

Grupul de cercetători americani a urmărit dezvoltarea celulelor obţinute prin transferul nuclear în 724 de zigoţi de la femele din specia rhesus. S-a constatat că, după transferul a 33 de embrioni, ulterior diviziunii celulare iniţiale, nu a rezultat nici o sarcină. Analiza ADN-ului şi a structurilor celulare fundamentale a identificat anomalii de replicare şi diviziune cromozomială, chiar dacă, superficial apreciată, diviziunea celulară părea normală.

Human cloning may be impossible

BMJ 2003;326: 838

Susan Mayor Londra

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: