Tadalafil, disponibil şi în România, pentru tratamentul disfuncţiei erectile

Compania farmaceutică Lilly România a organizat, la 10 aprilie 2003, o conferinţă de presă prilejuită de lansarea, în ţara noastră, a tadalafil, cel mai nou reprezentant al clasei inhibitorilor de fosfodiesterază 5 (PDE5), utilizat pentru tratamentul disfuncţiei erectile (DE).

Noul produs este aprobat pentru tratarea formelor uşoare până la severe ale DE, atât în doza de 10 mg cât şi în cea de 20 mg; este singurul inhibitor selectiv şi puternic al PDE5, a cărui indicaţie arată că eficienţa sa poate persista până la 24 de ore după administrare.

Conform afirmaţiilor directorului general Lilly România şi Bulgaria, dr. Marius Savu, "perioada de 24 de ore de eficienţă a tadalafil îi conferă unicitate, ajutându-i pe bărbaţi şi pe partenerele lor să aleagă momentele potrivite pentru intimitate." Ideea a fost dezvoltată şi de prof. dr. Hartmut Porst, profesor asociat de urologie, preşedintele Institutului Urologic Andrologic din Hamburg, Germania, care a prezentat şi date ale celor mai recente studii statistice de fază III care au testat cu succes acţiunea terapeutică a noului medicament pe subiecţi cu vârsta medie de 59 de ani, ce prezentau, de peste un an, DE cu etiologie diferită. Efectele adverse cel mai frecvent semnalate (dureri de cap, deranjamente stomacale, congestie nazală, dureri de spate sau musculare, ameţeală, congestie facială) au fost tranzitorii şi, în general, uşoare ori moderate. Ca şi în cazul altor inhibitori ai PDE5, medicamentul este contraindicat la pacienţii care iau nitriţi sau la cei cu boli cardiace cărora le este interzisă activitatea sexuală.

Avantajele majore ale noului medicament au fost susţinute şi de dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Disfuncţia Erectilă: "Prin durata de acţiune de până la 24 de ore, tadalafil reprezintă o nouă abordare terapeutică în tratamentul disfuncţiei erectile, care permite cuplurilor să revină la o viaţă sexuală normală, fără planificare, fără constrângeri".

Medicamentul trebuie luat înainte de actul sexual anticipat, fără nici un fel de precauţii legate de alimentaţie, iar acţiunea lui e condiţionată de stimularea sexuală.

DE se defineşte drept incapacitatea constantă de-a obţine şi a menţine o erecţie suficientă pentru o activitate sexuală satisfăcătoare. Dr. Calomfirescu afirma că, în România, circa 21% dintre bărbaţii cu vârste peste 35 de ani suferă de DE şi considera că afecţiunea reprezintă o problemă de sănătate publică subevaluată, subdiagnosticată şi, în final, subtratată.

În lume, numărul estimat a suferi de DE atinge 152 de milioane de bărbaţi. Până la 80% dintre cazuri se datorează unor condiţii fiziologice, incluzând bolile cardio-vasculare şi diabetul, în timp ce factorii psihologici reprezintă doar 20%. Cu toate acestea, de foarte multe ori, şi unii şi ceilalţi conlucrează pentru statuarea afecţiunii.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: