"Un subiect cotidian" - Contracepţia modernă pe înţelesul tuturor

Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei în România (ISFR), parteneriat finanţat de USAID (Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională), a lansat, la Bucureşti, pe 14 martie 2003, campania interactivă de presă "Un subiect cotidian".

Au fost acordate trei premii - pentru "Cel mai prolific jurnalist" (Andreea Ofiţeru, România Liberă), "Cel mai bine documentat jurnalist" (Gabriela Boceanu, Lumea Femeilor) şi "Cel mai bun studiu de caz" (Gabriela Dimovici, Libertatea). Rolul altor publicaţii, inclusiv al British Medical Journal - Ediţia în limba română, a fost, de asemenea, certificat, prin oferirea de diplome pentru contribuţia la informarea şi educarea cuplurilor din România cu privire la sănătatea reproducerii şi contracepţia modernă.

Din martie 2003, în cadrul competiţiei media "Un subiect cotidian", în presa scrisă au apărut peste 100 de articole care au expus pe larg beneficiile contracepţiei hormonale. Urmărind să corecteze mentalităţile greşite ale femeilor cu privire la existenţa unor efecte secundare în cazul metodelor moderne de contracepţie hormonală, campania "Un subiect cotidian" a oferit informaţii de actualitate despre contracepţie şi a sprijinit activităţile partenerilor din cadrul ISFR de-a creşte accesul la serviciile de planificare familială şi la contraceptivele gratuite.

În România, aproape 1,4 milioane de femei cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani sunt expuse riscului unei sarcini nedorite, deoarece fie nu folosesc metode de contracepţie, fie le aplică doar pe cele tradiţionale. Conform Studiului de Sănătatea Reproducerii din România, realizat în 1999, 72% dintre femeile din ţara noastră au declarat că au nevoie de mai multe informaţii despre folosirea mijloacelor de contracepţie moderne, iar 29% dintre cele aflate la vârsta reproducerii consideră că serviciile de planificare familială nu răspund aşteptărilor. Mai mult de jumătate din cauzele mortalităţii materne se datorează complicaţiilor produse de avorturi. Majoritatea unor asemenea neplăceri pot fi evitate prin creşterea numărului de femei care folosesc metodele moderne de contracepţie.

Daun Fest, Director Executiv al Population Services International România, coordonator al campaniei, afirma: "Prin oferirea, în mod constant, a unor informaţii corecte despre metodele moderne de contracepţie, presa susţine mesajul Iniţiativei pentru Sănătatea Familiei din România şi ajută cuplurile din România să aibă o viaţă mai sigură şi mai sănătoasă."

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: