Medicii din sistemul de sănătate privat trebuie să contribuie la îmbunătăţirea tratamentului antituberculos

Obiectivele stabilite pentru controlul tuberculozei pot fi îndeplinite doar dacă în sectorul public vor fi implicaţi tot mai mulţi medici privaţi, care tratează pacienţi tuberculoşi, şi dacă va fi îmbunătăţit managementul bolii.

Este concluzia cheie a grupului de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Se solicită creşterea resurselor financiare şi stabilirea unor relaţii de parteneriat între medicii din sectorul privat şi cel public, în ţări ca India, Indonezia ori Filipine, în care incidenţa tuberculozei este ridicată.

Medicii din sectorul privat folosesc, adeseori, regimuri medicamentoase nerecomandate. Cum este puţin probabil ca pacienţii lor să urmeze tratamentul complet, creşte riscul apariţiei unor tulpini patogene rezistente la medicamente.

Situaţia este critică în India, unde se înregistrează o treime din totalul bolnavilor de tuberculoză. Cel puţin jumătate dintre pacienţi se tratează în sectorul privat.

Private doctors must improve their TB treatment
BMJ 2002;325:1320

Prima conferinţă Stop TB Partnership (www.stoptb.org) a avut loc în noiembrie 2002. Pentru informaţii suplimentare, vizitaţi site-ul http://www.who.int-gtb-policrzd-tbppm.htm/

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: