Medic specialist oncolog găsit vinovat pentru fraudă ştiinţifică

Lucrarea publicată în Nature Medicine de medicul oncolog Alexander Kugler şi alţi 14 autori din Göttingen, Tübingen şi Berlin nu întruneşte criteriile unei practici medicale corecte.

Este verdictul dat de un comitet al Universităţii din Göttingen, susţinut de patru renumiţi oameni de ştiinţă neimplicaţi în incident.

În anul 2000, pe vremea când era medic rezident urolog la Departamentul de Urologie al Universităţii Göttingen, Kugler a publicat un studiu clinic, care a fost şi premiat, afirmând că tumorile renale maligne pot fi tratate eficient şi sigur prin vaccinare (Na-ture Medicine 2000;6:332-6). De îndată ce a fost acuzat de manipularea datelor, universitatea s-a decis să analizeze cazul (BMJ 2001; 323:184).

Comitetul a stabilit că Kugler se făcea vinovat de fraudă ştiinţifică. El a prelucrat neglijent datele experimentale, neurmărind să asigure rigurozitatea studiului. De exemplu, pacienţii nu au fost selectaţi conform criteriilor menţionate în lucrarea publicată. În plus, lipseau parametrii iniţiali şi nu erau suficient de bine documentate aspectele legate de producerea vaccinului.

Ceilalţi 14 coautori nu au fost declaraţi vinovaţi de fraudă ştiinţifică pentru că între ei şi Kugler nu a existat o comunicare adecvată. Kugler a părăsit Spitalul Universitar Göttingen.

Cancer specialist found guilty of misconduct
BMJ 2002;325: 1193

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: