"Cred că am nevoie de un psihiatru"

Un număr important de pacienţi care se adresează clinicilor ambulatorii de neurologie au simptome neurologice inexplicabile. E posibil ca geneza şi persistenţa multora dintre simptomele respective să fie determinate de factori psihologici şi psihiatrici; cel mai adesea, însă, pacienţii nu vor să accepte astfel de explicaţii sau să se gândească la asemenea abordări terapeutice.

Fac excepţie, aşadar, cazurile în care, în cadrul unei consultaţii neurologice, pacientul este cel ce deschide discuţia, spunând: "cred că am nevoie de un psihiatru."

Bărbatul, trecut de 30 de ani, se plângea că nu-şi mai poate controla mâna dominantă. A observat prima dată acest lucru când juca darts: săgeţile pe care le arunca ţâşneau spre cele mai neaşteptate direcţii, punând în pericol siguranţa celor din jur. Supinaţia involuntară a mâinii devenea evidentă şi atunci când încerca să manevreze cuţitul ori foarfecele sau când scria. Avea diagnosticul de distonie focală, pentru care i s-au propus injecţii cu toxină botulinică.

"Cred că am nevoie de un psihiatru." S-ar putea susţine că o asemenea "primă mutare pe tabla de şah" reflecta starea de neîncredere sau de anxietate a pacientului, instalată, probabil, ca manifestare a temerii că ar consuma inutil timpul neurologului. Era vorba, însă, despre o persoană inteligentă care, cunoscându-şi bine simptomele, încerca să le găsească o explicaţie adecvată cu ajutorul unui psihiatru. Consultase un specialist în hipnoză. În acest context, este nerelevant faptul că, până de curând, neurologii considerau că sindroamele distonice erau de origine psihiatrică, funcţională sau non-organică.

Neurologii supraveghează îndeaproape afecţiunile psihiatrice cu simptomatologie somatică, iar lecţia pe care am învăţat-o de la cazul expus este că trebuie să ne gândim şi să căutăm cu atenţie afecţiuni neurologice la pacienţii (rari, desigur) care intră în cabinetul de neurologie susţinând că au nevoie de un psihiatru.

"I think I need a psychiatrist"
BMJ 2003;326:273

Andrew Larner, consultant neurologist.
Walton Centre for Neurology and Neurosurgery, Liverpool

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: