Acrilamida din alimente s-ar putea să nu determine cancerul

Potrivit rezultatelor unui studiu referitor la efectele, presupuse cancerigene, ale acrilamidei ( British Journal of Cancer 2003;88:84-9), se pare că nivelurile ei crescute din alimente (în special din chipsuri, biscuiţi şi pâine) nu sporesc riscul de apariţie a cancerului de colon, vezică şi rinichi.

Acrilamida a fost inclusă, de către International Agency for Research on Cancer (IARC - Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului), în 1994, în categoria substanţelor cu potenţial cancerigen, în mare măsură pe baza datelor furnizate de experimentele efectuate pe modele animale. În aprilie 2002, un studiu suedez a observat un nivel semnificativ crescut de acrilamidă în produsele alimentare consumate curent, cum ar fi biscuiţii şi cerealele.

Noul studiu populaţional, de tip caz-control, a fost efectuat în Suedia. El a comparat alimentaţia a 987 de pacienţi cu diverse forme de cancer - de colon (591 de pacienţi), de vezică urinară (263) şi de rinichi (133) -, cu cea a 538 de oameni sănătoşi.

Autorii au constatat, la persoanele care consumau frecvent 14 produse alimentare diferite, cu un conţinut de acrilamidă ridicat (300-1 200 g/kg) sau moderat (30-299 g/kg), absenţa semnificativă a unui risc excesiv şi a oricărei predispoziţii pentru cancerul de colon, vezică sau renal.

Dietary acrylamide may not cause cancer
BMJ 2003;326: 303

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: