Transplant renal prin laparoscopie

În perioada 24 - 26 octombrie 2002 s-a desfăşurat, la Târgu Mureş, al 3-lea Congres Internaţional de Transplant, organizat de Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş şi ROMTRANSPLANT.

În cadrul congresului au fost dezbătute cele mai importante probleme ale transplantului de organe şi grefelor de ţesuturi, în prezenţa unor re-numiţi specialişti în domeniu, din ţară şi din străinătate, care şi-au prezentat rezultatele activităţii clinice şi au abordat teme de mare interes ştiinţific.

Evenimentul marcant al primei zile a congresului a fost reprezentat de transmiterea video, în direct, a intervenţiilor chirurgicale de prelevare şi transplantare a unui rinichi, efectuate prin metoda laparoscopică. Operaţiile au fost realizate într-un timp record (prelevarea: o oră şi 40 de minute, iar transplantul doar 15 minute), de două echipe de medici, conduse de prof. dr. Mihai Lucan, şeful Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca şi, respectiv, de prof. dr. Jonan Wadström, de la Akademiska Sjukhuset din Uppsala, Suedia.

Utilizarea metodei laparoscopice prezintă multiple avantaje, cele mai importante fiind incizia de dimensiuni mult mai re-duse decât în cazul tăieturii clasice, pe toată lăţi-mea abdomenului, şi refacerea rapidă a pacienţilor.

Conform afirmaţiilor prof. dr. Mihai Lucan, terapeutica minim invazivă ar trebui să fie tendinţa generală pentru operaţiile efectuate în ţara noastră, astfel reducându-se durata spitalizării la o medie de 7,9 zile per pacient.

Imaginea performanţelor înregistrate de specialiştii în domeniul transplantului a fost completată de vizita la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. În această "instituţie devotată bolnavului", formată din trei secţii (Urologie Generală, Endourologie şi Transplant Renal) şi opt departamente, intervenţiile sunt, în proporţie de 75%, endoscopice, laparoscopice sau cu maşini de spart pietre renale (ESWL). Se constată o incidenţă crescută a malformaţiilor renale care, nedepistate şi netratate în timp util, duc la insuficienţă renală consecutivă. Este foarte mare frecvenţa litiazei renale în zona Ardealului, date fiind concentraţia crescută a calciului în apa potabilă, precum şi aportul mare de grăsimi în alimentaţia specifică zonei. Dintre operaţiile de transplant realizate în cadrul Institutului, 60% sunt consecinţa malformaţiilor renale nediagnosticate la timp. Demn de re-marcat este faptul că, pe un număr de 78 de paturi, în anul 2001 s-au efectuat 3 500 de operaţii, iar până în octombrie 2002, 4 400 de operaţii, ceea ce reprezintă o adevărată performanţă pentru medicii clujeni.

Întregul colectiv al Institutului este extrem de devotat profesiei, lucrând de dimineaţă până seara, fără program şi fără sărbători. Cu toate că institutul este găzduit de o clădire foarte veche, aparatura cu care se lucrează este de ultimă oră. De pildă, pietrele ureterale de până la 4 cm diametru sunt sparte, în câteva şedinţe, cu aparatul numit Modularis Uro, iar bolnavul este monitorizat pe tot parcursul şedinţei.

Elementul esenţial al succesului intervenţiilor chirurgicale efectuate de specialiştii clujeni îl reprezintă organizarea, începând de la conţinutul fiecărui dulap, afişat pe uşa lui, la plasma refrigerată pentru transplant şi kit-urile sterile pentru intervenţii, astfel încât, în orice moment există un control deplin asupra desfăşurării operaţiilor. Se asigură, astfel, o igienă riguroasă a tuturor secţiilor şi se re-duce la minimum riscul infecţiilor intraspitaliceşti.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: