SUA elaborează planuri împotriva izbucnirii variolei după atacul terorist

Un grup consultativ american a recomandat vaccinarea profilactică a tuturor celor ce ar putea fi implicaţi direct în abordarea vreunui episod de izbucnire a variolei după un atac terorist—deşi s-a considerat că nu este necesară efectuarea vaccinării în masă.

Cei 14 membri ai comitetului consultativ pentru imunizări de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC-Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor) şi-au exprimat în unanimitate votul împotriva vaccinării antivariolice a tuturor americanilor, afirmând: "În condiţiile actuale, când variola nu a fost confirmată, iar riscul unui atac cu arme biologice este apreciat ca fiind scăzut, nu este recomandată vaccinarea întregii populaţii, deoarece beneficiile care s-ar putea obţine nu contrabalansează riscurile determinate de complicaţiile ei".

Recomandările le actualizează pe cele făcute de comitet în iunie 2001 şi sunt consecutive formării unui grup de lucru comun cu comitetul naţional consultativ pentru vaccinări, care are forumuri în toate oraşele mari de pe teritoriul SUA.

Grupul de lucru recomandă pre-distribuirea vaccinului unor grupuri selecţionate, pentru a îmbunătăţi promptitudinea răspunsului la variolă: "Vaccinarea împotriva variolei este recomandată persoanelor pe care autorităţile abilitate în problemele legate de bioterorism şi de sănătate publică le-au desemnat să conducă investigaţiile şi urmărirea cazurilor iniţiale de variolă, care ar putea necesita contactul direct cu pacienţii".

A fost încurajată, local şi la nivelul fiecărui stat american, constituirea unor echipe de evaluare a răspunsului la variolă, care ar putea include un lider desemnat al echipei medicale, un consilier de sănătate publică, epidemiologi, cercetători, un specialist în diagnosticul de laborator, asistente medicale specializate în vaccinare şi funcţionari din domeniile legislativ şi de securitate.

Comitetul a recomandat, de asemenea, vaccinarea antivariolică "a personalului selectat pentru unităţile din centrele de referinţă desemnate să acorde îngrijiri medicale primelor cazurilor de variolă". Unităţile respective urmează a fi desemnate de către autorităţile abilitate în problemele legate de bioterorism şi de sănătate publică, iar personalul lor va fi selectat de către spital.

US draws up plans for smallpox outbreak after terrorist attack
BMJ 2002;324: 1540

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Cristian Cojocaru
Autor: