Lansarea simultană, în România şi Germania, a unui nou medicament indicat în tratamentul sepsisului sever

În 20 septembrie 2002, Eli Lilly and Company a organizat, la World Trade Center Bucureşti, un simpozion, prilejuit de lansarea, simultan în România şi Germania, a drotrecogin alfa (activat).

Produsul reprezintă un progres major în tratamentul sepsisului sever, aducând noi speranţe pacienţilor cu această suferinţă şi familiilor lor. Este primul medicament aprobat în lume (a fost înregistrat deja în SUA şi UE) pentru reducerea mortalităţii în sepsisul sever.

Noul produs este o variantă, obţinută prin inginerie genetică, a moleculei de Proteina C activată umană, o proteină care se găseşte în mod natural în corp şi care ajută la echilibrarea mai multor procese majore, implicate în sepsis (coagularea, inflamaţia, fibrinoliza).

Rezultatele cercetărilor clinice, publicate în reviste medicale de prestigiu, au arătat că medicamentul salvează 1 din 5 pacienţi care, altfel, probabil, ar muri.

În fiecare zi, 1 400 de oameni din întreaga lume mor din cauza sepsisului sever, un sindrom devastator, caracterizat prin răspunsul neadecvat al organismului la o infecţie, care poate să ducă rapid la disfuncţie de organ şi, în cele din urmă, la deces. Mortalitatea generală în sepsisul sever este estimată între 28% şi 50%, ajungând până la 80% în şocul septic. În secţiile de terapie intensivă din Uniunea Europeană (UE), sepsisul sever şi şocul septic se asociază cu pierderea anuală a 135 000 de vieţi omeneşti şi cu costuri de ordinul a 7,6 miliarde ¤. În Europa, sepsisul sever se asociază, în fiecare an, cu decesul pe o scară similară cu aceea pentru cancerul pulmonar, cancerul de sân sau cel de colon.

Sepsisul reprezintă o problemă de sănătate importantă şi în România, ceea ce justifică eforturile pe care Ministerul Sănătăţii şi Familiei, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi cu medicii specialişti le vor face pentru ca pacienţii să beneficieze de cele mai bune îngrijiri, inclusiv de accesul la noul agent terapeutic.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: