Un nou studiu confirmă datele care atestă că administrarea de statine reduce riscul apariţiei bolii Alzheimer

Un studiu efectuat în cadrul Facultăţii de Medicină din Universitatea Boston arată că administrarea de statine prescrise, de obicei, pentru scăderea nivelului de colesterol şi pentru reduce-rea riscului de producere a accidentelor vasculare coronariene şi cerebrale s-a asociat unei reduceri cu 79% a riscului de instalare a bolii Alzheimer.

Studiul, încă nepublicat, a fost prezentat la a 54-a adunare anuală a Academiei Americane de Neurologie, desfăşurată la Denver, Colorado; el confirmă constatările a două experimente anterioare care indicau o reducere a riscului de apariţie a bolii Alzheimer, fiind, însă, cel mai amplu studiu de acest tip din SUA şi primul care include un număr mai mare de afro-americani.

Dr. Robert Green, autorul principal, afirmă că studiul său "confirmă şi extinde" rapoartele preliminare, în care cazurile şi non-cazurile erau clasificate într-un mod nestandardizat, iar relaţia temporală dintre utilizarea statinelor şi debutul demenţei era neclară. Nici unul dintre studiile anterioare nu a inclus afro-americani şi nici nu a făcut ajustarea în funcţie de nivelul de instruire al participanţilor; nu a fost luat în calcul nici impactulgenotipului (apolipoproteina e4) asociat unui risc sporit de instalare a bolii Alzheimer.

Dr. Green şi colaboratorii săi au coordonat un studiu de tip caz-control, efectuat pe 2 581 de persoane (dintre care 614 afro-americani) selectate din peste 800 de familii care, în perioada 1996-2001, se aflau în evidenţa a 15 centre de cercetări.

Study adds to evidence that statins reduce risk of Alzheimer's disease
BMJ 2002;324:936

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Irina Tănăsescu
Autor: