Lectura revistei BMJ poate să fie recreativă

Colegii mei de breaslă sunt de părere că este cam bizar să iau cu mine în vacanţă, pe post de lectură recreativă, un teanc de reviste BMJ din ultimele trei luni, pe care n-am apucat să le citesc.

Din punctul lor de vedere, a te relaxa echivalează cu a lăsa medicina deoparte pentru un timp; eu, unul, cred că se înşeală. În ceea ce mă priveşte, sunt foarte convins de efectul relaxant al lecturării rapide a mai multor numere din BMJ, ca să nu mai vorbim de avantajul de-a putea arunca revistele după ce le citesc şi de-a avea, astfel, mai mult loc în bagaje pentru cărţile pe care vreau să mi le iau acasă la întoarcere.

Mi-aduc aminte de vremea când, copil fiind, fratele meu mai mare se întorcea acasă, de la internat, şi se aşeza confortabil într-un fotoliu, înconjurat de un vraf de reviste umoristice Eagle, adunate de la vacanţa precedentă, reviste pe care le citea repede, una după alta. Nu-i plăcea să aştepte câte o săptămână între un episod şi altul, ca să afle prin ce aventuri treceau Mekon şi Dan Dare. Putea să savureze întreaga poveste dintr-o dată.

Cam aşa stau lucrurile şi în privinţa mea şi a plăcerii de a citi mai multe numere din BMJ. Îţi stabileşti un ritm susţinut al lecturii şi, de exemplu, poţi urmări mai fidel tendinţele momentului, aşa cum au fost ele surprinse la rubrica de Ştiri. Iată cum procedez: încep prin a arunca o privire la Editor's Choice şi continui să frunzăresc paginile, oprindu-mă la fiecare dintre articolele care-mi atrag atenţia. Datorită recentei politici editoriale de a prezenta opiniile cititorilor despre un subiect controversat, la rubrica Scrisori, la un anumit interval după publicarea articolului incriminat, adeseori pot să citesc comentariile simultan cu lucrarea respectivă, al cărei conţinut îmi este proaspăt în minte (un exemplu recent îl constituie editorialul despre fraudele din învăţământul medical (12 august 2000) şi scrisorile care l-au comentat).

Faptul că citesc BMJ ca pe o revistă recreativă presupune că îmi permit să zăbovesc asupra unui material oricât de mult timp vreau, savurând, totodată, articolele mai uşoare, de tip "magazin", de la rubricile Minerva şi Fillers. Anumite subiecte au pentru mine o importanţă deosebită - sunt cele pe care le păstrez spre a le utiliza ulterior, în activitatea mea curentă. Decizia cu privire la articolele ce merită a fi colecţionate va fi, întotdeauna, o opţiune strict personală.

Cu ocazia celei mai recente vacanţe am păstrat un articol din Minerva despre brânza marinată, un editorial referitor la problemele afecţiunii hiperactive cu deficit de atenţie, un alt articol din Minerva despre vâslit şi lombalgii, pentru a-l arăta ginerelui meu care descrie exact simptomatologia respectivă, recomandările pentru sănătatea vârstnicilor, o recenzie a ultimei ediţii a cărţii lui Tim Albert despre redactarea unei lucrări medicale, o descriere a îngrijirilor de urgenţă la bordul avioanelor, recomandările pentru utilizarea biberoanelor la sugari (tot din Minerva), un minu-nat şi succint ghid despre afecţiunile veziculei biliare şi un material cu sfaturi de la un medic de vapor (rubrica Fillers).

Vă recomand să practicaţi experienţa mea. Sigur, ar fi bine să citesc fiecare număr al BMJ în momentul în care-l primesc şi sunt ferm hotărât să procedez aşa de fiecare dată când mă întorc din vacanţă ...

The BMJ as recreational reading
BMJ 2002;324: 732

Selwyn Goodacre medic de medicină generală,
Swadlincote, Derbyshire

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Irina Tănăsescu
Autor: