Trei noi initiative de imbogatire a site-ului bmj.com

Website-ul BMJ da curs la trei initiative, lansate cu scopul de a spori gradul de interes al utilizatorilor si a le oferi noi facilitati de accesare. In toate initiativele se regaseste incercarea de a manevra mai usor volumul foarte mare de informatii.

Biblioteca de Stiinta si Medicina HighWire

(http://highwire.stanford.edu/)

Sectorul de presa HighWire al Universitatii Stanford gazduieste, alaturi de bmj.com, versiunile electronice pentru peste 300 de reviste stiintifice, inclusiv New England Journal of Medicine si Science. In prezent, pe HighWire este disponibil textul complet al aproape jumatate dintre cele 200 de reviste stiintifice apreciate drept cele mai renumite din lume.

Numai douasprezece dintre ele permit, ca si bmj.com, accesul fara restrictii chiar din momentul publicarii, dar majoritatea isi deschid arhivele intr-un interval de un an de la publicare. Aceasta inseamna ca HighWire ofera, in prezent, acces gratuit la textul complet al unui numar de peste 400 000 de lucrari, devenind, astfel, cea mai mare arhiva din lume pentru articolele stiintifice.

Mai mult nu inseamna, obligatoriu, si mai bine, daca sporeste dificultatea de a gasi ceea ce cauti.


Accesand Highwirees Topic Map, subiectele pot fi expuse cu mai multe sau mai putine detalii. In exemplul de fata, subiectul medicina clinica a fost explodata pentru a arata unele dintre subcategoriile sale. Aceste subcategorii pot fi explodate, ulterior, prin aducerea in centrul campului. Dublu click pe un subiect ofera o lista de documente.

HighWire si editorii participanti au cooperat in vederea crearii unui singur site, pentru a raspunde, astfel, solicitarii cercetatorilor de a naviga rapid prin noianul de informatii puse la dispozitie de literatura electronica. Drept urmare, se va oferi acces neingradit la textul complet al materialelor din toate revistele de pe HighWire, precum si posibilitatea de a cauta cele 11,8 m articole din PubMed. Documentarea poate fi limitata la publicatiile preferate ale utilizatorilor, iar site-ul specifica daca un articol este accesibil fara restrictii sau numai prin intermediul unui abonament personal ori pe institutie.

Site-ul este dotat cu noi capacitati de cautare, foarte puternice, desi cele prezentate, fie ele si pe o scara masiva, par sa nu aduca nimic nou. Cautarea bazata pe subiecte le permite cercetatorilor noi in domeniu sa localizeze articolele relevante fara a fi necesara cunoasterea titlurilor sau a numelor autorilor. In plus, foarte interesant, o Harta grafica a subiectelor ofera un sens al contextului in timpul navigarii printr-o taxonomie structurata ca un arbore (vezi figura).

La inceputul lunii aprilie, noul site va extinde caracteristicile Citetrack disponibile pe site-uri ale revistelor individuale. Dintr-o singura pagina, utilizatorii vor putea sa opteze pentru a fi atentionati, prin e-mail, ori de cate ori se publica noi articole in revistele participante, sau in Medline pe ansamblu. Utilizatorii pot specifica titlurile revistelor care ii intereseaza, precum si noile aspecte asupra carora doresc sa li se atraga atentia - de pilda, pagina de cuprins a revistelor (disponibila in prezent), articole despre un anume subiect ori scrise de anumiti autori, alte indicatii bibliografice referitoare la lucrarile care-i intereseaza.

Catre sfarsitul acestui an vor fi adaugate noi facilitati care le vor permite utilizatorilor sa personalizeze site-ul conform propriilor solicitari. Folosind folderele online, cercetatorii vor putea sa salveze si sa re-opereze functiile de cautare cu utilizare frecventa, sa listeze si sa organizeze articolele importante, datorita accesului rapid si simplu.

Serviciul integrat handheld si electronic

(http://bmj.com/handhelds)

Medicii se deplaseaza, iar informatiile trebuie sa circule. Aproape doua treimi dintre intrebarile care se ivesc in practica medicala raman fara raspuns pentru ca, de obicei, informatiile sunt statice.1,2 Asa s-a ajuns la colaborarea dintre Unbound Medicine si BMJ Publishing Group, colaborare finalizata prin lansarea unui serviciu integrat, handheld si electronic, care le permite utilizatorilor sa acceseze BMJ, Clinical Evidence si revistele de specialitate ale editurii britanice de pe propriile lor dispozitive handheld (echipamente mobile miniaturizate).

Prin intermediul unei asemenea facilitati, utilizatorii sunt mereu la curent cu informatiile din cele mai recente publicatii si pot accesa de oriunde site-urile care prezinta raspunsuri bazate pe dovezi. Pe dispozitivele handheld, utilizatorului i se ofera scheme rapide de referinta din Clinical Evidence, precum si cele mai recente table de materii si rezumate din BMJ si din revistele specializate. Utilizatorii pot sa solicite textul complet al articolului relevant si sa inregistreze intrebarile care, altfel, ar putea fi uitate.

Solicitarile se trimit, sincronizat, catre paginile personale de web ale fiecarui utilizator care, la rindul lui, poate sa acceseze textul complet al unui articol relevant sau sa realizeze o documentare sofisticata pe PubMed.

Studiul nostru actual, cu o durata de sase luni, a avut in vedere numai dotarile Palm OS, de care dispun doua treimi dintre participanti. (Ceilalti utilizatori, din treimea restanta, vor beneficia, la mijlocul anului, de o versiune PC de buzunar). In primele cateva saptamani ale studiului s-au bucurat de avantajele sistemului peste 500 de persoane, 86% dintre ele accesind serviciul cel putin o data pe saptamana.

Un rezumat al articolelor despre sanatate din Marea Britanie

(http://bmj.com/uknews)

Pe masura ce in ziare se publica tot mai multe relatari din domeniul medical, creste probabilitatea ca medicii sa fie consultati de pacienti care doresc sa afle in ce masura le pot fi utile noile descoperiri. Sunt putini doctorii care, inainte de a pleca la serviciu, au suficient timp sa citeasca relatarile cu specific medical, fie ele si dintr-un singur ziar; nici unul dintre ei nu are nici timpul, nici posibilitatea de a acoperi intregul volum de informatii din presa pe care le-ar putea citi pacientii.

Jumatate dintre medicii de familie din Marea Britanie raspund afirmativ la intrebarea daca i-ar interesa sa primeasca gratuit un rezumat al articolelor despre sanatate, articole pe care este foarte probabil ca propriii lor pacienti sa le fi citit.

In consecinta, in fiecare dimineata, la ora 8, am inceput sa afisam pe website-ul nostru rezumate ale articolelor medicale publicate in presa din Marea Britanie. Rezumatele sunt legate de website-ul ziarului in care au aparut, astfel incat articolul sa poata fi citit integral (atit timp cat ramin accesibile).

Rezumatele au fost arhivate, oferind o sursa de documentare pentru cercetatorii interesati sa studieze modul in care presa abordeaza un anumit subiect medical. Site-ul este legat si de Hitting the Headlines, un serviciu gazduit de National electronic Library for Health, preocupat de analiza datelor experimentale pe care s-au bazat relatarile medicale selectionate.

Three new initiatives involving bmj.com
Taming the information beast
BMJ 2002;324:559-60

Tony Delamothe web editor bmj.com

Bibliografie


1 Covell DG, Uman GC, Manning PR. Information needs in office practice: are they being met? Ann Intern Med 1985; 103: 596-599.

2 Ely JW, Osheroff JA, Ebell MH, Bergus GR, Levy BT, Chambliss ML, et al. Analysis of questions asked by family doctors regarding patient care. BMJ 1999; 319: 358-361.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Irina Tanasescu
Autor: