Primele cazuri de diabet de tip 2, diagnosticate la adolescenti de rasa alba, in Marea Britanie

Tendinta catre obezitate, constatata in randul copiilor britanici, a dus la diagnosticarea primelor cazuri de diabet tip 2, recunoscute, la nivel national, la adolescentii de rasa alba.

Conform unui articol aparut in revista Archives of Disease in Childhood (2002;86: 207-8), afectiunea a fost diagnosticata la trei fete cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani si la un baiat in varsta de 15 ani.

Toti adolescentii prezentau, clinic, obezitate; ei au fost internati in centre de tratament din Bristol si Southampton. Diabetul de tip 2 a mai fost diagnosticat la copii de origine asiatica si africana, dar populatia alba pare mai putin susceptibila la aceasta afectiune.

Dr. Julian Shield, unul dintre autori, isi exprima temerea ca, la copii, diagnosticul se stabileste doar dupa ce a fost afectat pancreasul. "Fenomenul are tendinta de a deveni tot mai frecvent", a afirmat el. "Este esential ca practicienii sa aprecieze riscul de instalare a diabetului de tip 2, clinic si nerecunoscut, asociat cu obezitatea, atit la copiii de rasa alba, cit si la cei din populatiile cu risc crescut, deoarece investigatiile si tratamentele precoce pot amana debutul complicatiilor".

Dr. Shield a avertizat ca scaderea varstei de debut poate sa duca la o crestere a ratei complicatiilor, cum ar fi tensiunea arteriala mare si orbirea. El anticipeaza ca incidenta va creste in paralel cu sporirea numarului de copii obezi, ceea ce va afecta sistemele de sanatate. Conform Diabetes UK, in anul 2000, NHS a cheltuit 5,2 milioane (7,5 milioane $; 8,3 milioane CCC) pentru tratamentul diabetului si al complicatiilor lui suma reprezinta 9% din bugetul alocat asistentei medicale.

Rata obezitatii s-a dublat, incepind din 1982, in randul copiilor britanici, iar la adulti s-a triplat. Profesorul Edwin Gale, expert in diabet, la Southmead Hospital, in Bristol, a afirmat ca afectiunea este din ce in ce mai frecventa, la varstele mici, in toate tarile industrializate." In mod traditional, varsta medie la diagnosticare este de aproximativ 60 de ani, dar intreaga curba de distributie pe grupe de varsta se deplaseaza la stanga". "Situatia cea mai grava apare in SUA unde, in prezent, se semnaleaza primele cazuri de diabet de tip 2, la copiii de rasa alba, cu varsta mai mica de 10 ani. "Cercetarile din SUA au dovedit ca diabetul de tip 2 reprezinta, la ora actuala, 30% dintre cazurile noi de diabet, diagnosticate in randul adolescentilor americani (Diabetes Care 1999;22: 345-54)

Asociatia Europeana pentru Studiul Diabetului anticipeaza ca, in 2010, numarul cazurilor noi de diabet se va dubla, pe plan mondial, ajungind la 270 de milioane de persoane, dintre care patru milioane vor fi britanici.

First cases of type 2 diabetes found in white UK teenagers
BMJ 2002;324:506

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Irina Tanasescu
Autor: