American College of Cardiology si American Heart Association anunta ca noile ghiduri recomanda clopidogrel in tratamentul acut si pe termen lung al anginei instabile sau al infarctului miocardic non-Q

American College of Cardiology (ACC) si American Heart Association (AHA) au comunicat, recent, ghidurile actualizate pentru tratamentul pacientilor cu angina instabila (durere precordiala) si infarct miocardic non-Q, afectiuni denumite impreuna ca sindroame coronariene acute (mai cunoscute, insa, sub denumirea de pre-infarct).

Ghidurile recomanda adaugarea clopidogrel la terapia standard, ce include aspirina, pentru tratamentul pacientilor cu sindroame coronariene acute, care afecteaza, anual, in SUA, peste un milion de persoane. Acest medicament antitrombotic (antiagregant plachetar) este comercializat in colaborare, pe plan mondial, de companiile Sanofi-Synthelabo (Paris: Sicovam code 12057) si Bristol-Myers Squibb (NYSE: BMY).

>Aceste ghiduri actualizate reflecta o mai buna intelegere a celui mai eficient tratament pentru pacientii cu angina instabila sau infarct miocardic non-Q. Prin aplicarea acestor ghiduri, speram sa puteti salva zeci de mii de vieti in fiecare an, a spus prof. dr. Eugene Braunwald, decan al Programelor Academice la Brigham and Womenns and Massachusetts General Hospitals, Harvard Medical School, si presedinte al Comitetului ACC/AHA de revizuire a ghidurilor de tratament pentru pacientii cu angina instabila.

Ghidul actualizate sunt in acord cu decizia recenta a Food and Drug Administration (FDA) care a autorizat noua indicatie a clopidogrel la pacientii cu angina instabila sau infarct miocardic non-Q.

Ghidurile recomanda folosirea clopidogrel atit pentru pacientii care urmeaza un tratament medicamentos, cit si pentru cei cu tratament chirurgical (angioplastie cu balonas, cu sau fara stent, sau operatie de by-pass coronarian).

Ghidurile actualizate incorporeaza rezultatele concludente si pozitive ale studiului CURE (Clopidogrel in Unstable Angina to Prevent Recurent Events), publicat in The New England Journal of Medicine, in luna august 2001. In studiul CURE, la 12 562 de pacienti cu sindrom coronarian acut, clopidogrel a fost comparat cu placebo, toti pacientii primind si terapia standard, care a inclus aspirina. Studiul a demonstrat ca folosirea clopidogrel a redus semnificativ riscul statistic, cu 20% (P<0,0009), riscul relativ de aparitie a infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral sau a mortii de cauza cardiovasculara. Acest beneficiu a fost independent de alte terapii cardiovasculare.

Noua indicatie a FDA pentru clopidogrel inseamna ca, pentru pacientii cu angina instabila sau infarct miocardic non-Q, medicii beneficiaza acum de un medicament in plus fata de terapia standard, care include aspirina, ce poate reduce suplimentar riscul, acut si pe termen lung, de producere a unui infarct miocardic, accident vascular cerebral sau a mortii cardiovasculare. Clopidogrel era deja autorizat pentru utilizare la pacientii cu antecedente recente de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica dovedita (tulburare circulatorie frecvent dureroasa, la nivelul membrelor inferioare).

Informatii complete de prescriere a clopidogrel pot fi obtinute de la reprezentanta locala Sanofi-Synthelabo.

Clopidogrel a fost descoperit de SanofiiSynthelabo si autorizat initial pentru comercializare, in SUA, in noiembrie 1997.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: