Expunerea prelungita la actiunea virusurilor creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiace

Cercetarile recente arata ca o expunere prelungita la actiunea bacteriilor si virusurilor pare sa se asocieze cu o accelerare a procesului de ateroscleroza, cu degenerarea invelisului intern al peretilor vaselor sanguine, in cadrul afectiunilor cardiace, si cu o agravare a prognosticului.

Rezultatele experimentale confirma datele care evidentiaza rolul cheie al proceselor inflamatorii si al infectiei in dezvoltarea bolilor de inima.

Studiul (Circulation 2001;105:15-21), condus de dr Christine Espinola-Klein, de la Mainz University Clinic, Germania, a urmarit 572 de pacienti internati in spital pentru cateterism cardiac. Tuturor li s-au facut teste de determinare a anticorpilor la mai multe bacterii si virusuri, inclusiv virusurile herpes simplex 1 si 2, citomegalovirus, virusul Epstein-Barr, Haemophilus influenzae, Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae si Helicobacter pylori.

Ulterior, pacientii au fost urmariti pe o perioada medie de 3,2 ani, dupa care s-a determinat extinderea procesului de ateroscleroza prin angiografie coronariana, ecografie carotidiana dubla si evaluarea indicelui de tensiune brahiala masurata la plica cotului. Pacientii care avusesera in antecedente patru sau cinci infectii au fost de 1,8 ori mai expusi riscului de progresiune a aterosclerozei, comparativ cu persoanele cu mai putine infectii. Pacientii cu antecedente de sase-opt infectii au fost de 2,5 ori mai predispusi la afectiuni cardiace avansate decât persoanele cu mai putine infectii.

Greater exposure to viruses increases risk of heart disease
BMJ 2002;324:133

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Irina Tanasescu
Autor: