Catre redactia in limba romana

D-le editor - Citesc British Medical Journal-Editia in limba romana (BMJRo) de mai multa vreme si ma bucur ca exista pe piata romaneasca a publicatiilor o revista de interes nu numai pentru cei ce lucreaza in domeniul ingrijirii sanatatii, ci si pentru amatorii de lectura de calitate.

Salut initiativa dumneavoastra din numarul 1/2002 de a trece de la formatul de publicatie ultra-stiintifica la cel de revista-magazin, schimbare de atitudine pe care o gasesc productiva in masura in care veti pastra un echilibru intre cele doua directii, precum si calitatea prezentarii articolelor, pe care ati dovedit-o pina acum.

Doresc sa ma refer la citeva aspecte, avind in acelasi timp speranta ca veti gasi utile sugestiile mele. As aprecia daca ati publica mai multe articole de actualitate, care sa puna accentul pe specificul universului medical romanesc: mai multe articole despre managementul unitatilor sanitare, despre programele nationale de sanatate, despre relatia medic-pacient si medic-asistent, despre etica si deontologia medicala, despre situatia medicinei de familie etc. Rubrica "Practica medicala in romania" poate fi imbogatita cu articole despre directiile in care evolueaza medicina romaneasca, subiecte controversate si actuale (de exemplu, eutanasia ar putea fi subiectul unui interviu la care sa raspunda mai multi medici).

Dupa modelul altor reviste de gen, inserati in BMJRo mai multe informatii despre simpozioane, conferinte interne si internationale, mai multe recenzii, lansari de carti de specialitate, expozitii si manifestari culturale. Este adevarat ca numarul conferintelor medicale este destul de mare, dar puteti sa le grupati pe specialitati si sa le prezentati in cite un numar al revistei.

In orice publicatie pe care o citesc caut de fiecare data, si cred ca vorbesc in numele multor persoane, informatii utilitare: anunturi de job-uri, cursuri de perfectionare si orientare profesionala, modalitati de acreditare a cabinetelor medicale, aspecte legale si juridice ale medicinei, bibliografia pentru rezidentiat etc. Sunt doar citeva exemple; desigur ca dumneavoastra stiti mai bine decit mine despre ce este vorba.

Mi-ar placea, de asemenea, sa citesc un istoric al specialitatilor medicinei, prezentat sub forma unui serial. V-as recomanda o accesibilizare a revistei si din punct de vedere grafic: ilustrarea copertei fiecarui numar, mai multe ilustratii alb-negru, dar si color, care sa insoteasca textele (de exemplu, fotografii cu persoanele intervievate), imbunatatirea calitatii graficelor si a fotografiilor stiintifice, folosirea intertitlurilor care sa orienteze ochiului cititorului. Partea estetica e, poate, neexploatata indeajuns: ati putea mari fontul titlurilor si sublinia elementele-cheie ale articolelor.

Mai multi prieteni de-ai mei, studenti la medicina, mi-au spus un lucru interesant: sunt putine publicatii in romania care sa dezbata aspecte din viata reala a studentului medicinist, ca, de exemplu, diferenta dintre teoria predata la facultate si practica, necesitatea adaptarii la "avatarurile" acestei meserii solicitante, diverse aspecte sociale.

Va marturisesc ca am aflat destul de tirziu de existenta BMJRo, intrucit nu am vazut anunturi publicitare si nici nu am gasit-o la punctele de difuzare a presei, in librarii sau la avizierele spitalelor. Cu siguranta, veti lua in considerare si acest aspect, pentru ca sunt multe persoane care ar dori sa citeasca revista. Personal, m-am abonat si vreau sa mentionez ca mi se pare mai comod asa.

Inca o sugestie: publicul-tinta, dar si abonatii ar trebui sa primeasca periodic, prin posta sau posta electronica, scurte anunturi cu informatii noi despre revista, cuprinsul numarului urmator al revistei, precum si taloane de abonament. In felul acesta ati cistiga noi abonati, iar cei carora le expira abonamentul vor fi incurajati sa si-l reinnoiasca. Pe talon ar trebui sa avem posibilitatea sa ne trecem si adresa de e-mail, ceea ce ar inlesni comunicarea.

La fel de importanta mi se pare existenta rubricii de corespondenta, cu scrisori si opinii critice ale cititorilor, ca si a unui site care sa faciliteze comunicarea interactiva. In ceea ce priveste publicitatea, v-as recomanda marirea spatiului de reclama pentru firmele ce comercializeaza sau distribuie produse din domeniul medical. Cred ca in acest fel perspectivele revistei se vor largi.

In speranta ca observatiile mele nu va vor deranja, ci va vor fi, poate, utile, va doresc mult succes in continuare si cit mai multi cititori!

Replica editorului: Comentariile cititorilor nu numai ca ne sunt utile, ci sunt cu adevarat esentiale pentru buna existenta a unei publicatii.

Cristina Firoiu
Soseaua Cimpia Libertatii 29 bl. B6, Sc. C, Ap. 87, et. I

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: