Clasic si actual in chirurgia defectelor parietale

In perioada 7-9 noiembrie 2001 s-a desfasurat, la Cluj-Napoca, sub patronajul Asociatiei Medicilor si Farmacistilor Militari din România si al Societatii Române de Chirurgie, primul Simpozion de Herniologie cu participare internationala, intitulat Clasic si actual in chirurgia defectelor parietale.

Simpozionul a fost organizat de Spitalul Militar de Urgenta din localitate, in colaborare cu Clinica I de Chirurgie a Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" si a fost onorat de prezenta dr. Robert Bendavid - una dintre somitatile mondiale ale chirurgiei herniare, prof. dr. Paolo Bocchi - Universitatea Parma, prof. dr. Mario Travaglini - Universitatea Udine, prof. dr. Florian Popa - secretarul general al Societatii Române de Chirurgie, prof. dr. Constantin Copotoiu - vicepresedintele Societatii Române de Chirurgie si g-ral dr. Ionel Câmpeanu - seful Clinicii I Chirurgie din Spitalul Clinic Militar Central de Urgenta Bucuresti.

Desfasurate in Aula Mare a U.M.F. "Iuliu Hatieganu", lucrarile au vizat dezbaterea mai multor teme de mare interes in literatura mondiala si autohtona: actualitatea procedeelor tisulare in terapia herniilor inghino-femurale; protezarea defectelor parietale inghino-femurale; hernia incizionala; hernia diafragmatica si herniile transhiatale; tratamentul laparoscopic al defectelor parietale; forme rare de hernii.

In prezenta a peste 180 de chirurgi, timp de doua zile au fost prezentate circa 60 de lucrari care au reflectat experienta diverselor centre medicale in chirurgia peretelui abdominal sau au adus in actualitate diverse aspecte teoretice ale acestei discipline.

Masa rotunda de la finele simpozionului a anuntat infiintarea, in cadrul Spitalului Militar de Urgenta Cluj-Napoca, a "Grupului de Studiu al Defectelor Peretelui Abdominal", condus de col. Dr. Florin Gavrilas, sub patronajul prof. dr. Florian Popa. Pe scurt, societatea isi propune imbunatatirea si reactualizarea tehnicilor chirurgicale in defectele parietale primare si postoperatorii; dezvoltarea cercetarii fundamentale privind anatomia si fiziologia peretelui abdominal, fiziologia si fiziopatologia vindecarii plagilor aponevrotice, precum si etiologia si patologia defectelor primare sau postoperatorii; cresterea nivelului de performanta si eficienta in tratamentul bolnavilor; imbunatatirea sistemului de urmarire a bolnavilor operati; infiintarea si editarea unei reviste de chirurgie a peretelui abdominal; organizarea de cursuri de perfectionare teoretice si practice, in vederea realizarii unificarii chirurgiei peretelui abdominal; afilierea si colaborarea cu societatile internationale de profil (GREPA din Europa si HERNIA din S.U.A.).

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: