SUA incearca sa interzica clonarea umana

In cadrul Camerei Reprezentantilor din SUA a fost supusa la vot, recent, hotarârea de a interzice clonarea umana, dar nu a fost luata, inca, nici o decizie in aceasta privinta.

Proiectul nu va fi legiferat pâna când nu va trece prin Senat in aceasta toamna. Prevederile sale interzic atât clonarea fiintelor umane pentru obtinerea de copii si in scopuri de cercetare medicala - incalcarea prevederii fiind etichetata drept infractiune, pedepsita cu pâna la 10 ani de inchisoare si cu o amenda de minimum 1 milion $ (0,7 mil Ł) -, cât si importul de tratamente derivate din embrioni clonati.

Camera Reprezentantilor a respins un proiect de lege ce permitea "clonarea terapeutica". Tehnica respectiva, denumita si "transfer nuclear celular somatic" duce la obtinerea unui blastochist (termen pe care sustinatorii tehnicii il prefera celui de "embrion") derivat din propriile celule ale pacientului si poate fi folosita pentru a crea tratamente personalizate.

Dezbaterea legata de clonare este asociata cu discutiile pe marginea avortului si a cercetarii cu privire la celulele stem ce utilizeaza embrionii din clinicile de fertilitate. Celulele stem au capacitatea de a se dezvolta in orice tesut uman si pot fi folosite in tratamente regenerative. Cu toate acestea, ele nu sunt compatibile cu sistemul imun al pacientului, fiind necesar un tratament imunosupresor de lunga durata. "Clonarea terapeutica" ar urma sa evite o asemenea problema prin crearea unui blastochist derivat din propriile celule ale pacientului.

American Medical Association (Asociatia Medicala Americana) s-a opus, initial, crearii de copii prin "clonare umana", dar nu a luat nici o pozitie in privinta transferului nuclear celular somatic.

Jeff Trewhitt, purtator de cuvânt al Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, a afirmat ca organizatia pe care o reprezinta sustine ideea clonarii celulelor individuale, a genelor si a tesuturilor, deoarece astfel vine in sprijinul dezvoltarii unei noi stiinte medicale.

"Este altceva decât clonarea embrionilor umani", a continuat el. Saptezeci si opt de medicamente noi, disponibile pe piata in prezent, si o treime dintre produsele farmaceutice aflate in stadiu de experimentare clinica sunt produse prin inginerie genetica.

US tries to ban human cloning
BMJ 2001;323:302

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Rodica Chirculescu
Autor: