Primul Congres National "Obezitatea si Bolile Asociate"

In perioada 18-20 octombrie 2001 s-a desfasurat, la Cluj-Napoca, primul Congres National "Obezitatea si Bolile Asociate", organizat de Asociatia Româna pentru Studiul Obezitatii (ARSO). Tematica, de mare actualitate, si reprezentând o problema majora de sanatate publica, a reunit peste 200 de participanti.

Alaturi de specialistii in diabet si boli metabolice au participat si alti medici din specialitatile conexe, cu implicatii in patologia si managementul clinic al obezitatii: medici de familie, endocrinologi, pediatri, internisti, chirurgi. De mentionat remarcabila prezenta a Presedintelui Asociatiei Europene pentru Studiul Obezitatii, profesorul Xavier Formiguera (Barcelona, Spania), ale carui conferinte despre optimizarea stilului de viata, dar mai ales despre farmacoterapia cu sibutramina au adus multe noutati. Conferintele sustinute si lucrarile prezentate s-au inscris intr-o gama variata de subiecte, de la epidemiologie si mecanisme fiziopatologice, la genetica obezitatii, de la complicatii la managementul clinic complex, incluzând si tratamentul chirurgical. Cele prezentate si discutate la congres au condus spre concluzia clara ca obezitatea este o boala cronica, cu impact si implicatii medicale, sociale si economice deosebite. O alta concluzie logica se refera la necesitatea dezvoltarii unor programe nationale de preventie si de control al greutatii la nivel populational si a implicarii tuturor nivelurilor de asistenta medicala in realizarea lor.

In acest an au avut loc si alegeri de Consiliu Director al ARSO, a carui componenta este urmatoarea: presedinte - prof. dr. N. Hâncu; vicepresedinti - prof. dr. M. Coculescu, prof. dr. I. Popa; membri - dr. Maria Mota, dr. Magdalena Morosanu, dr. Mariana Graur, dr. Ioan Andrei Veresiu, dr. Szilagyi Iosif, dr. Gabriela Negrisanu, dr. Gabriela Creteanu; secretar - dr. Gabriela Roman; cenzor - A. Bârnea.

Urmatorul Congres National de Obezitate se va desfasura in aprilie 2003, la Iasi.

Dr Gabriela Roman secretar ASRO

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: