Nu te lasa orbit de glaucom!

In data de 24 octombrie 2001 a avut loc, la Bucuresti, conferinta de presa "Nu te lasa orbit de glaucom!", organizata in cadrul Campaniei de Informare Nationala pentru Depistarea Precoce a Glaucomului, sub egida Societatii Române de Oftalmologie (S.R.O.), a Societatii Române de Glaucom (S.R.G.), a Asociatiei Nevazatorilor din România, a Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Persoanele cu Handicap Bucuresti, precum si a companiei farmaceutice Pharmacia - Expert in tratarea glaucomului.

Prof. dr. Benone Cârstocea, presedintele S.R.O, prof. dr. Dorin Chiselita, presedintele S.R.G., si conf. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie Bucuresti au apreciat ca glaucomul, estimat printre primele cauze de orbire din lume, este o prioritate constanta pentru oftalmologia româneasca, iar diagnosticarea si tratarea lui corespunzatoare sunt in masura sa salveze vederea. Invitatii au subliniat rolul major al cresterii nivelului de pregatire a oftalmologilor si al sensibilizarii medicilor de familie in problematica glaucomului, precum si al intensificarii masurilor de educatie medicala a populatiei.

Afectiune oftalmologica cu debut insidios, insotita frecvent de cresterea presiunii in interiorul globului ocular si care, netratata, evolueaza ireversibil catre orbire, prin atrofia nervului optic, glaucomul afecteaza in egala masura barbatii si femeile, in special dupa vârsta de 35-40 de ani. Grupele majore de risc sunt reprezentate de persoanele care fie au rude cu glaucom, fie sufera de diabet, de hipotensiune ori hipertensiune arteriala, fie prezinta miopie avansata.

In România, numarul bolnavilor de glaucom este estimat la 145 000, dintre care numai 25 000 se afla sub tratament, iar circa 9 000 si-au pierdut vederea. Costurile sociale ale neglijarii acestei boli sunt extrem de mari, cheltuielile pentru intretinerea celor care au orbit din cauza glaucomului ridicându-se, anual, la 174 de miliarde lei. Se apreciaza ca, in lipsa unei informari corecte si sustinute, numarul nevazatorilor va creste. Este imperios necesara, asadar, o Campanie de Informare Nationala si Diagnosticare Precoce a Glaucomului. Pentru o diagnosticare timpurie, populatia care a depasit vârsta de 40 de ani trebuie sa efectueze controale oftalmologice preventive, cel putin o data pe an, intrucât odata depistata boala, tratarea corecta si constanta ii stopeaza evolutia si nu afecteaza vederea. Tratamentul este foarte simplu: cel mai frecvent, o singura picatura pe zi in ochiul afectat este suficienta. Sunt masuri minime care previn un handicap major: ORBIREA.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: