Glaxo reduce pretul medicamentelor pentru tarile in curs de dezvoltare

Compania farmaceutica GlaxoSmithKline urmeaza sa scada costul medicamentelor antimalarice si al noilor preparate pentru HIV si SIDA- o masura agreata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si de fundatiile de caritate.

GlaxoSmithKline si-a marcat noua politica printr-un document, numit Facing the Challenge (Adaptarea la schimbare). Noile medicamente pentru HIV si SIDA vor fi asociate cu tratamentele cunoscute, cum este, de pilda, cel pe baza de zidovudine (Retrovir), disponibil, la preturi preferentiale, pe piata tarilor in curs de dezvoltare.

In prezent, Abacavir (Ziagen), un analog nucleozidic, va costa 2,4 Ł (3,36 $) pe zi, in tarile in curs de dezvoltare, comparativ cu 7,22 Ł pe zi in SUA. Trizivir (abacavir, lamivudine si zidovudine) va costa 4,47 Ł zilnic (fata de 19,26 Ł). Pretul inhibitorului proteazic amprenavir (Agenerase) va fi de 6,19 Ł pe zi (comparativ cu 12,73 Ł).

Tratamentul antimalaric cu Malarone (atovaquone si proguanil) va costa 13 Ł pe zi (fata de 36,47 Ł). Tratamentul cu halofantrine (Halfan) va avea un pret zilnic de 1 Ł (fata de 6,88 Ł). Compania va demara si cinci proiecte pilot ce vor oferi, la preturi preferentiale, medicamente antiinfectioase, deparazitare si antidiareice.

Numarul tarilor ce vor subscrie la programul pentru preturi ieftine va fi extins pentru a include toate statele din Africa Sub-Sahariana si pe cele mai slab dezvoltate, identificate de Natiunile Unite. Oferta vizeaza, de asemenea, organizatiile neguvernamentale si patronii din Africa ce pun la dispozitia angajatilor tratamente anti-HIV si SIDA.

Jean-Pierre Garnier, directorul executiv al GlaxoSmithKline, a afirmat: "Ne extindem ofertele de preturi preferentiale la nivelul mai multor produse, tari si grupuri de cumparatori, in efortul de a facilita accesul pacientilor la un tratament corespunzator si care poate fi sustinut."

Gregory Hartl, purtator de cuvint al OMS, a salutat initiativa: "Orice actiune ce faciliteaza accesul la medicamente in tarile in curs de dezvoltare este buna." Dar a adaugat: "Medicamentele anti-SIDA, insa, vor continua sa fie prea scumpe pentru uriasa majoritate a tarilor africane daca nu vor beneficia de un ajutor suplimentar. Companiile de medicamente si-au jucat rolul; acum este rindul guvernelor occidentale si africane sa preia initiativa."

Oxfam a afirmat ca in urma anuntului a fost stabilita o noua cotatie pentru calcularea preturilor la medicamente. "Este cea mai rezonabila oferta la care ne putem astepta din partea unei companii in ceea ce priveste politica de preturi", a spus consilierul politic de la Oxfam, Sophia Tickell.

Totodata, vorbitoarea a invitat compania sa faca presiuni pentru schimbarea regulilor globale de patentare. "GlaxoSmithKline continua sa sustina ca regulile de patentare ale Organizatiei Mondiale a Marcilor nu impiedica accesul medicamentelor in tarile sarace. Dar cercetarile intreprinse de Oxfam au aratat ca, de fapt, reglementarea OMS determina o crestere a preturilor medicamentelor dincolo de puterea de cumparare a milioanelor de oameni din cele mai sarace tari ale lumii."

GlaxoSmithKline a anuntat, recent, ca urmeaza sa disponibilizeze, in Marea Britanie, peste 1 000 de salariati (500 in Liverpool si peste 400 in Barnard Castle, tinutul Durham). Mai are in vedere sa-si vinda filiala de la Montrose, Angus, unde lucreaza 720 de angajati.

Glaxo cuts drug prices for developing countries
BMJ 2001;322:1510

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Cristian Cojocaru
Autor: