Afaceri care le permit tarilor in curs de dezvoltare accesul gratuit la reviste

Sase dintre editorii celor mai prestigioase publicatii medicale din lume si-au unit eforturile intr-o aventura unica, prin care si-au pus de-o parte profiturile pentru a facilita unui numar de peste 100 dintre tarile cele mai sarace ale lumii accesul gratuit la informatia stiintifica vitala, prin intermediul internetului.

Editorul BMJ, Dr Richard Smith, afirma ca acordul respectiv, programat sa intre in vigoare din ianuarie 2002, este "memorabil", urmind "sa schimbe radical mediul" in care lucreaza specialistii si factorii de decizie din domeniul sanatatii si al cercetarii din tarile in curs de dezvoltare.


Richard Smith, editorul BMJ, Gro Harlem Brundtland, director general OMS, si Jon Conibear
de la editura Blackwell anunta intelegerea la o conferinta de presa desfasurata la Londra

Urmarind procesul de semnare a "declaratiei de intentie" de catre directorii de editura, Dr Gro Harlem Brundtland, director general al OMS, a declarat: "Ca rezultat direct al acestei actiuni, multe mii de medici, cercetatori, factori de decizie in domeniul sanatatii, si nu numai ei, vor putea sa utilizeze, dincolo de cele mai optimiste sperante, datele stiintifice de ultima ora, ceea ce-i va ajuta sa amelioreze starea generala a sanatatii populatiei din tarile pe care le reprezinta. Este, probabil, cel mai important pas inainte facut vreodata in directia atenuarii diferentelor dintre tarile bogate si cele sarace in ceea ce priveste informatiile medicale.

In prezent, costul unui abonament anual la o revista medicala poate fi mai scump de 3 000$ (2 100Ł), ceea ce depaseste, pur si simplu, posibilitatile financiare ale majoritatii institutiilor de profil din tarile in curs de dezvoltare. Dar cind este aplicat un sistem de plata diferentiat, tarile in curs de dezvoltare cu cel mai scazut nivel economic din lume vor avea acces gratuit la minimum 1 000 dintre cele 1 240 de reviste biomedicale internationale. Pentru tarile cu situatii ceva mai bune, accesul online va fi oferit la un pret ce reflecta nivelul de dezvoltare a economiei nationale, dar tot in conditiile unor reduceri substantiale ale preturilor, si anume cu 60-70%.

Exista speranta ca initiativa va antrena si alte industrii, cum sunt, de exemplu, cele producatoare de computere si de retele internet, pentru a aplica scutiri de plata similare, afirma Barbara Aaronson, coordonatorul colectiei de publicatii medicale ale OMS. Grupurile editoriale mai mici, cum ar fi cele ale organizatiilor profesionale ce publica New England Journal of Medicine si JAMA, sunt si ele asteptate sa se alature acestei initiative.

Realizarea accesului la internet continua sa prezinte dificultati pentru multi utilizatori din tarile in curs de dezvoltare. Jon Conibear, de la Editura Blackwell, povestea cum studentii ce participau la cursurile unui urolog invitat in Addis Abeba dispareau pe la 2 p.m.-ora la care satelitul le favoriza accesul la internet timp de doua ceasuri zilnic.

Un alt obiectiv al OMS, care a initiat proiectul impreuna cu BMJ si Soros Foundations Network, este sa realizeze cursuri de pregatire in domeniul tehnologiei comunicatiilor, in cadrul proiectului Health InterNetwork de imbunatatire a sanatatii publice.

Deal allows developing countries free access to journals
BMJ 2001;323:65

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Cristian Cojocaru
Autor: