PAGINA STUDENTILOR - Cu cortul in spinare si cu muzica in difuzoare

"Nu exista aer conditionat in tren?" A fost prima intrebare ce ne-a trecut prin minte in momentul in care ne-am urcat in tren. O caldura sufocanta ne facea sa regretam racoarea marii din Vama Veche. Peste câteva minute urma sa parasim capiatala, cu destinatia Budapesta.

Fiecare cu vreo 25 kg (rucsac, sac de dormit, izopren, cort, conserve si câteva haine), plecam pentru a doua oara la festivalul de muzica de la Sziget, insufletiti de dorinta de-a nu rata nici una dintre ofertele sale din acest an. Sub deviza: "Pepsi-Sziget 2001 mai mult decât un festival!", organizatorii ne atrageau, anul acesta, cu cele 30 de scene (deja cunoscutele Party Arena, Retro Pop Tent, Jazz Stage, Classical Music Stage, dar si cele noi - Metal Hammer Stage, Africa Village Tent), 800 de programe si 100 de staruri internationale. Si toate reunite pe o singura insula, in mijlocul Dunarii.

Dupa o lunga noapte petrecuta in tren, mai in sezut, mai intinsi pe bancheta (cu schimbul), am ajuns, incercanati, in gara din Budapesta. Dupa slalomul printre rucsacii miscatori din gara, care pareau sa aiba aceeasi tinta ca si noi, si dupa urcusurile si coborâsurile prin metrourile orasului dunarean, am trecut, in sfârsit, podul catre insula festivalului. Cu ceva dificultate am gasit un loc de campare pe gustul nostru, dupa care ne puteam declara pregatiti sa participam "cât mai activ" la festival.

Intr-o atmosfera de muzica buna si având in spate vreo sase ani de facultate de medicina, curiozitatea ne-a fost atrasa de modul de organizare a serviciilor de prim-ajutor. Nu puteai sa nu te gândesti ca, in rândul celor 300 000 de impatimiti ai muzicii, se pot ivi probleme medicale mai mult sau mai putin complexe. Si-atunci, cine sa le rezolve?

Pe insula existau doua unitati medicale, una a Crucii Rosii Maghiare si una de prim ajutor. Crucea Rosie incerca sa implice cât mai multi tineri in activitati umanitare, in special in cele referitoare la donarea de sânge. Dupa un examen clinic si efectuarea pe loc a câtorva analize de laborator, tinerii deveneau donatori. In schimb primeau gratis mâncare pentru câteva zile. Desi la prima vedere poate parea cam nedrept fata de acesti tineri, realitatea era alta. Pentru a deveni donator de sânge trebuia sa indeplinesti câteva conditii: stare generala buna, fara semne de consum de alcool sau droguri, greutate peste 50 kg, numar de eritrocite, hematocrit si hemoglobina in limite normale. Pentru efectuarea analizelor dispuneau de doi medici de laborator, 10 asistente, iar de consiliere si indrumare se ocupau 20 de tineri voluntari. Dupa recoltare, sângele era trimis catre laboratoarele specializate din oras, unde urma sa se faca analiza markerilor virali. Impresionant era numarul mare al celor ce se gândeau sa-si ajute semenii in acest fel; zilnic, in jur de 200 de persoane.

Cea de-a doua unitate medicala era reprezentata de serviciul de prim ajutor. O intreaga portiune de insula era ocupata de aceasta unitate. Corturi cu paturi de spital, perfuzoare, o bucatarie separata, doua salvari, containere mobile cu paturile medicilor, asistentelor si voluntarilor, o farmacie bine dotata - toate imprejmuite si pazite de agenti ai serviciului de securitate. Echipa medicala era alcatuita, in cea mai mare parte, din medici de urgenta, carora li se alaturau un medic ortoped, unul toxicolog, unul legist, 20 de asistente si in jur de 100 de voluntari.

Am avut ocazia de-a discuta cu aceasta echipa de medici, care a ramas aproape neschimbata pe parcursul ultimelor editii ale festivalului. In acest an, cazurile medicale pentru care au fost solicitati nu au fost grave, in marea lor majoritate probleme ortopedice (entorse, luxatii, fracturi), oftalmologice, digestive, dar si câteva cazuri de abuz de droguri si de alcool. Cazurile grave, a caror rezolvare n-ar fi fost posibila pe insula, erau stabilizate la fata locului si trimise cu ambulanta catre una dintre clinicile de urgenta din oras.

De asemenea, diverse organizatii civice aveau puncte fixe de informare, precum si un program de conferinte in cadrul carora erau dezbatute probleme referitoare la consumul de droguri, alcool si infectiile cu transmitere sexuala.

Dar toate acestea au fost trecute repede cu vederea, intrucât muzica difuzoarelor te facea sa vibrezi cu toata fiinta, intâi la propriu, in ritmul basului si al decibelilor care se revarsau prin nu stiu câte canale, si apoi, uitând de dimensiunea fizica, sa vibrezi spiritual.

Olguta Iliescu student anul IV
Adrian Dumitrascu
student anul IV
Uiversitatea de Medicina si Farmacie  "Carol Davila"- Bucuresti

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: