Nu exista date care sa sustina efectele clinice semnificative ale placebo

Conform studiilor cu rezultate subiective si continue, tratamentele cu placebo pot avea efecte benefice slabe. In cadrul unui studiu recent s-a constatat, insa, ca terapia respectiva nu a avut nici un efect semnificativ asupra rezultatelor obiective sau binare.

Dr Asbjörn Hróbjartsson, de la Universitatea din Copenhaga, si colegul sau, Dr Peter Götzsche au analizat efectul placebo prin evaluarea datelor obtinute in cadrul a 114 studii clinice unde participantii erau alocati in grupuri care fie primeau placebo, fie nu urmau nici un fel de medicatie. Treizeci si doua de studii clinice au folosit rezultate binare (unde rezultatele erau de tipul da sau nu, ori 0 sau 1), iar 82 au utilizat rezultate continue (unde, de exemplu, pacientii aveau posibilitatea de a-si autoaprecia intensitatea durerii cu ajutorul unei scale de la 1 la 10).

In studiile clinice cu rezultate binare, fie ele obiective sau subiective, autorii nu au identificat nici un efect al tratamentului cu placebo (New England Journal of Medicine 2001; 344:1594-602).

In ciuda atitudinii reticente a multor medici, au existat situatii in care a fost sustinuta utilizarea clinica a tratamentelor placebo.

In cadrul studiului mentionat anterior, autorii au fost interesati de placebo nu atât ca tratament de comparatie, cât din punct de vedere al efectelor sale clinice, manifestate atunci când era administrat in scopuri terapeutice.


"The Old Man" (Batrânul) (1862) este titlul unei fotografii realizate de initiatorul acestei arte, neurofiziologul francez C B Duchenne de Boulogne. Fotografia este expusa la National Portrait Gallery din Londra, incepând cu data de 7 iunie 2001. Duchenne folosea curenti electrici de intensitate redusa pentru a stimula, pe rând, muschii faciali, ceea ce-i permitea sa analizeze contributia fiecaruia dintre ei la realizarea expresiei faciale. "Batrânul" a reprezentat un model ideal pentru cercetarile lui Duchenne, deoarece acesta suferea de anestezie faciala aproape totala si, ca atare, nu simtea stimulii produsi de electrozi. Expozitia "Frumosul si damnatul: crearea identitatii in arta fotografiei din secolul al 19-lea" va fi deschisa pâna la 7 octombrie a.c.

Pe ansamblu, studiile cu rezultate continue au aratat, intr-adevar, ca placebo a avut un efect benefic, dar amplitudinea lui era invers proportionala cu dimensiunile esantionului. Un efect benefic slab a fost evidentiat doar in cadrul studiilor clinice cu rezultate subiective, in special in cele unde pacientii isi evaluau singuri durerea.

Cercetatorii au aratat ca, in conformitate cu modificarile inregistrate pe o scala vizuala analoga, tratamentele cu placebo au avut efecte benefice in 27 dintre studiile clinice ce vizau conduita terapeutica instituita in cazul durerii. Autorii experimentului au adaugat: "Am gasit foarte putine date pe baza carora sa se poata generaliza efectele clinice puternice ale placebo".

Conform teoriei cercetatorilor, se pare ca pacientii isi amelioreaza starea dupa administrarea tratamentului cu placebo, intrucât cele mai multe boli au o evolutie imprevizibila, in cursul careia severitatea simptomatologiei oscileaza intre limite foarte largi.

In editorialul sau, doctorul John Bailar III, de la Universitatea din Chicago, facea urmatoarele comentarii: "Condamnarea intransigenta a efectului placebo", de catre autorii studiului, este considerata a fi cam "pripita" (BMJ 2001;322:1630-2). Dr Bailar aprecia, insa, ca se impune "reducerea drastica a frecventei de prescriere a tratamentelor cu placebo, concomitent cu justificarea riguroasa a celor pentru care s-a primit recomandarea de continuare a utilizarii."

No evidence that placebos have powerful climical effects, study says
BMJ 2001;322: 1325

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Olguta Iliescu
Autor: